Subsidie Hartstichting voor ontwikkeling medicijngel

De Hartstichting investeert 1,5 miljoen euro in onderzoek van TU/e, Hubrecht Instituut en UMC Utrecht naar de ontwikkeling van een nieuwe methode om medicijnen beter in het hart te krijgen en te houden. Het doel is om de hartspier effectiever te repareren na een hartinfarct, zonder dat vervelende bijwerkingen ontstaan.

Na een hartinfarct sterft vaak een deel van de hartspier af, waardoor de pompkracht van het hart afneemt (hartfalen). Wetenschappers verwachten veel van bepaalde nieuwe medicijnen, die helpen om de hartspier te repareren na een hartinfarct.

“Deze medicijnen werken op basis van bepaalde genetische puzzelstukjes, die microRNA’s heten”, vertelt Eva Van Rooij, een van de onderzoeksleiders. “Maar het lukt nog niet om deze lang genoeg in het hart te houden. Bovendien hebben ze ook buiten het hart effect, dus ze kunnen tot vervelende bijwerkingen leiden in de nieren, longen en lever.”

Van Rooij zette een samenwerking op met TU/e-onderzoeker Patricia Dankers. “We maken een speciale gel die via een katheter wordt ingespoten in het hart na een hartinfarct,” licht Dankers toe. “Zo zorgen we dat de medicijnen op de juiste plek terechtkomen, en op het juiste moment hun werk doen. We willen de gel zo ontwikkelen, dat het lichaam de gel daarna gewoon afbreekt, en de reststoffen je lichaam verlaten via de urine.”

De onderzoekers verwachten dat deze nieuwe methode bijdraagt aan een effectieve en veilige genezing van het hart na een hartinfarct.

Het onderzoek, waarbij ook het UMC Utrecht is betrokken en dat wordt geleid door Patricia Dankers en Eva van Rooij (Hubrecht Instituut Utrecht), loopt van 2015 tot 2020.

Deel dit artikel