Bouw windturbine al begin 2013 afgeblazen

De bouw van het windturbinesysteem IRWES op het dak van Vertigo, het onderkomen van Bouwkunde, blijkt al aan het begin van dit jaar te zijn afgeblazen. Volgens de bedenker dr.ir. Alexander Suma ligt miscommunicatie over het precieze doel van het project eraan ten grondslag. Bouwonderneming Heijmans is voornemens de turbine eind dit jaar op het dak van haar hoofdkantoor in Rosmalen te plaatsen.

Op de site van het windenergiesysteem IRWES (Integrated Roof Wind Energy System) staat nog altijd de vermelding dat medio 2013 de windturbine geplaatst zal worden op het dak van Vertigo. Het systeem zou op die plek drie verschillende windstromen binnenhalen: wind die rechtstreeks naar binnen waait, wind die door de gevel van het gebouw omhoog wordt gestuwd en de wind die over het systeem waait.

Maar al snel aan het begin van dit jaar besliste het bestuur van Bouwkunde dat de turbine niet op het dak van het faculteitsgebouw zou komen. Die beslissing roept vragen op, te meer daar Suma met IRWES in 2012 diverse prijzen binnensleepte, waaronder de Herman Wijffels Innovatieprijs.

Volgens de directeur bedrijfsvoering van Bouwkunde dr. Paul Scholte, die niet al te veel kwijt wil over het project, zijn er door het bestuur op advies van een driekoppige commissie van experts, enkele aanvullende eisen gesteld. Daar is volgens hem tot nu toe niet op gereageerd en daarmee is de voortgang van het project tot stilstand gekomen.

IRWES- bedenker Suma, die bij Bouwkunde leiding geeft aan de ontwerpersopleiding Smart Energy Buildings and Cities, bestempelt het vastlopen van zijn project als een geval van miscommunicatie. “Het IRWES-systeem was gereed om op Vertigo te plaatsen en aansluitend hadden we er dan zo’n vijf à tien jaar onderzoek aan willen uitvoeren om de werking ervan te optimaliseren. Maar om te beginnen moet het dan wel echt gebouwd worden. Het onderzoek aan IRWES kan bijvoorbeeld niet worden uitgevoerd in een windtunnel. Mijn instelling is dat als je wilt innoveren met dit soort duurzame systemen je er nu mee aan de slag moet gaan. Ik zag IRWES als een onderzoeksopstelling, een mooi voorbeeld van een ‘living lab’, maar het bestuur van Bouwkunde had er een andere visie op. Ik vind het bijzonder spijtig dat de windturbine nu geen plek krijgt op Vertigo, maar ben tegelijkertijd zeer gelukkig dat de bouwonderneming Heijmans, die voor de financiering zorgt, besloten heeft IRWES als het mogelijk is een plek te geven op het dak van haar hoofdkantoor.”

Heijmans doet dit in samenwerking met het eigen bedrijf van Suma; Ibis Power BV. Morgen heeft Suma met Heijmans een bespreking over de constructie die nodig is om IRWES goed geplaatst te krijgen op het dak van het hoofdkantoor.

Deel dit artikel