Monumentencommissie blij met bouwplannen W-hal

De gemeentelijke monumentencommissie is ingenomen met het voornemen om de W-hal te herbouwen met behoud van de oorspronkelijke constructie.

Ben van Veelen van de gemeentelijke monumentencommissie noemt het besluit om de W-hal te herbouwen een geweldige winst. “Het is jammer dat er geen monumentenstatus verleend wordt maar in totaliteit is het een prima plan. We zijn ontzettend blij dat aan de randvoorwaarden die wij als monumentencommissie stellen in hoge mate voldaan wordt.” Van Veelen is opgelucht dat het dak behouden blijft en het gebouw in principe blijft bestaan. “Ook al wordt het deels opengebroken tot een marktplein”. Dat laatste noemt hij een prachtige vondst. “Hoe de gevels eruit gaan zien is nog niet helemaal duidelijk. De details moeten nog uitgewerkt worden. We willen dat de oorspronkelijke constructie blijft maar ander glas is geen probleem.”

Die winst van wat nu behouden blijft, noemt de voorzitter van de monumentencommissie van groter belang dan het etiketje monumentenstatus. Hij vindt de herbouw wel zestig miljoen waard.

Van Veelen roemt het TU/e bestuur om haar plannen opnieuw te bezien. “Dat vergt lef en dat stellen wij als monumentencommissie bijzonder op prijs.”

Er blijft nu zo veel staan van het oorspronkelijke gebouw dat er vanaf 2009, wanneer de W-hal haar vijftigste verjaardag viert, gerust een Rijksmonumenten-status kan worden aangevraagd. “Ik verwacht het niet, maar het kan wel”, aldus Van Veelen.

Deel dit artikel