Marieke Oosterbaan in 'the Infinity Pool' van Marina Bay sands.

En hoe is het in Singapore?

Time flies when you’re having fun! 1 augustus, de dag dat ik vertrok richting Singapore, voelt als gisteren. En dat terwijl over een week de tentamens er alweer op zitten, het semester ten einde is en ik ongelooflijk veel meegemaakt heb.

Het zal gek zijn om de skyline van deze prachtige stadstaat in te ruilen voor die van Eindhoven. De snelheid waarmee hier gebouwen uit de grond schieten en de stad verandert, is ongelooflijk. Een 24/7 werkmentaliteit en het spreekwoordelijk opentrekken van een paar blikken Indiërs doet wonderen. De stad promoot zichzelf ook wel als ‘Garden in a City’, en terecht: het is hier ongelooflijk groen en in elke wijk vind je stadsparken. Zelfs in het midden van het drukke centrum kun je ontsnappen aan je Aziatische vrienden door even een park in te lopen; al blijft de skyline je er altijd aan herinneren waar je bent.

Singapore is de ultieme exchange-bestemming voor studenten die graag in een westerse (of verwesterde) stad willen wonen en studeren, maar tegelijkertijd zo dicht mogelijk bij de meer traditioneel Aziatische reisbestemmingen willen zitten. Het is heerlijk om na het hiken in de Vietnamese bergen of na een weerzinwekkend weekend in Bangkok hier thuis te komen en je niet druk te hoeven maken over taxichauffeurs die je afzetten, dat er stoplichten zijn die je heelhuids door het verkeer leiden in plaats van je geluk, en je bedje lekker schoon is, exclusief exotische insecten.

De universiteitscampus is een klein paradijsje; het nieuwe gedeelte van de campus genaamd University Town waar ik met bijna alle andere exchange studenten woon, is geweldig en van alle gemakken voorzien. Studeren en vooral samenwerken in dit klimaat is een uitdaging, zeker omdat lokale studenten echt een andere studiehouding hebben. Daarnaast is het verschil tussen bachelor- en masterstudent groot. De norm voor de gemiddelde bachelorstudent is hard werken zonder al teveel na te denken (toch wat zonde als je het mij vraagt), waar de masterstudent kritischer is en efficiënter werkt. Dit laatste komt waarschijnlijk ook doordat werkervaring een vereiste is bij het starten van een MSc-opleiding. De leeftijd van mijn studiegenootjes varieert hierdoor dan ook van 20 tot 38.

Dit exchange semester heeft me al veel moois gebracht. Met nog zes weken reistijd voor de boeg staat me een mooie afsluiting te wachten. Ik weet zeker dat dit niet de laatste keer is dat ik Azië bezoek of ergens anders een avontuur aanga in het buitenland. Zorg jij er in de tussentijd voor dat de TU/e hier net zo goed vertegenwoordigd blijft als in de afgelopen jaren?

Deel dit artikel