Impressie van het systeem op Vertigo

TEDxAmsterdam Award voor onderzoekers Bouwkunde

De TEDxAmsterdam Award/City of the Future Prize is vandaag uitgereikt aan TU/e-onderzoekers dr.ir. Rossella Ferraro en dr.ir.arch. Alexander Suma voor hun windenergiesysteem voor de bebouwde omgeving. Dit unieke systeem wordt in 2013 op Vertigo geplaatst.

De prijs wordt jaarlijks toegekend aan het beste idee voor een betere wereld. Ferraro en Suma van Ibis Power, een spin-off bedrijf van de TU/e, wonnen de prijs omdat hun windenergiesysteem volgens de jury toekomst heeft in energiebewuste steden en technologie, design en energie op een charmante manier combineert.

Het windenergiesysteem IRWES (Integrated Roof Wind Energy System) werd als winnend idee gekozen uit ruim tweehonderd inzendingen. Met het winnen van een gouden Award-bokaal wordt IRWES opgenomen in het ‘Ideas Worth Doing’-programma. Hier wordt bekeken hoe het windenergiesysteem versneld uitgevoerd kan worden met behulp van TEDxAmsterdam partners.

IRWES wordt esthetisch geïntegreerd in het dak van een gebouw. Het is opgebouwd uit een aantal tunnels die de wind versnellen. Een taps toelopende, windvangende ingang realiseert hoge windvolumes en snelheid richting de windturbine in de top van het dak. Een relatief grote hoeveelheid energie kan zo worden opgewekt, ook bij lage windsnelheden. Daardoor is er voor het eerst een rendabel windsysteem voor de bebouwde omgeving.

Het idee voor IRWES is ontstaan aan de University of Miami, USA, waar Suma als promovendus onderzoek deed. Gedurende een periode van twee jaar werd het concept doordacht, prototypes op kleine schaal gebouwd, getest en geverifieerd in windtunnelstudies. Daarna werd het systeem doorontwikkeld aan de TU/e met Rossella Ferraro. IRWES won deze maand ook al de Herman Wijffels Innovatieprijs. Bij de tien besten zat ook een andere TU/e-inzending, namelijk die van dr. ir. Massimo Mischi (Electrical Engineering) over Prostate Cancer Diagnostics.

Het evenement was vandaag live te volgen aan de TU/e in collegezaal 2 in het Auditorium.

Deel dit artikel