Foto l Bart van Overbeeke

“Toponderzoek meer omzetten in economische activiteiten”

De samenwerking tussen wetenschap en industrie stimuleren en de zichtbaarheid wereldwijd vergroten. Dit willen de leden van de ‘Europese BPM Round Table’. Meer dan honderd mensen waren gisteren in de Zwarte Doos op de TU/e voor de Europese aftrap van dit samenwerkingsverband op het gebied van Business Process Management (BPM). De TU/e staat te boek als sterkste universiteit op het vlak van BPM, laat prof. dr. ir. Wil van der Aalst weten. Hij is TU/e-hoogleraar Architectuur van Informatiesystemen en Scientific Director van de ’Europese BPM Round Table’.

Bij BPM gaat het om het verbeteren van bedrijfsprocessen met behulp van it - ofwel door informatiesystemen te maken om mensen te ondersteunen en processen te managen, ofwel door analyses uit te voeren die laten zien hoe het sneller en goedkoper kan. Volgens Van der Aalst is de TU/e leidend op dit onderzoeksgebied en dat leidt hij onder meer af uit het relatieve grote aandeel citaties en het feit dat veel TU/e’ers op topconferenties over dit vakgebied zijn.

Doel van de samenwerking is de interactie tussen academische wereld en industrie te bevorderen en de praktische toepassingen beter voor het voetlicht te brengen. Van der Aalst: “We zijn binnen Europa duidelijk het verst in onderzoek op dit gebied, maar toch komt de meeste software nog uit de Verenigde Staten. Het probleem is dat in Europa toponderzoek te weinig in economische activiteiten wordt omgezet.”  

Ontwikkelingen waarvan de TU/e aan de wieg stond, en die nu breed gedragen worden in het bedrijfsleven, zijn bijvoorbeeld de ‘Workflow Patterns’, ‘Process Mining’ en de open-source workflow-engine YAWL en het analysegereedschap ProM, vertelt Van der Aalst. Gisteren kwamen zowel onderzoekers als vertegenwoordigers uit de industrie aan het woord.

De bijeenkomst was vooral bedoeld als startpunt. De komende tijd gaat de groep de samenwerking versterken en wordt getracht op Europees niveau financiering rond te krijgen. De TU/e heeft daar dan een leidende rol in.

De BPM round table bestond al drie jaar in Nederland en er waren soortgelijke initiatieven in andere landen; dit is nu naar een Europees niveau getild. Het samenwerkingsverband bestaat inmiddels uit 21 nationale round tables, verdeeld over veertien landen.

Deel dit artikel