Slimme verlichting op Stratumseind

Het Intelligent Lighting Institute (ILI) van de TU/e gaat samen met de gemeentes Eindhoven, Rotterdam en Amsterdam en de bedrijven Philips, Cisco en Alliander intelligente lichtoplossingen in de openbare ruimte ontwikkelen. De verschillende partijen hebben hiertoe gisteren het convenant Smart Lights in Metropolitan Areas (SLIM) ondertekend. Pilotprojecten staan op de rol.

Het gebruik van intelligente verlichting kan de openbare ruimte aantrekkelijker en veiliger maken, of het kan worden ingezet om energie te besparen. Een belangrijk onderdeel van het SLIM-onderzoek is de uitvoering van enkele pilotprojecten in de drie betrokken steden. Voor Eindhoven betreft het een project in het uitgaansgebied aan het Stratumseind, in Rotterdam vindt het plaats in de haven en in de hoofdstad richten de onderzoekers zich op het gebied rondom de Amsterdam ArenA.

Vorig jaar besloten de drie gemeentebesturen al om intensiever te gaan samenwerken om de economie en de internationale concurrentiekracht van Nederland te versterken. Het samenwerkingsconvenant op het gebied van intelligente lichtoplossingen is hier een uitwerking van.

“Met het ondertekenen van het convenant is een mijlpaal bereikt in het bestaan van ILI", zegt Emile Aarts, wetenschappelijk programmadirecteur van het instituut, dat in 2009 is opgericht als een samenwerkingsverband tussen de TU/e en Philips Lighting. “Het SLIM-convenant toont aan dat er een solide basis voor samenwerking bestaat en dat  de verschillende partners het vertrouwen uitspreken over het gemeenschappelijk ontwikkelen van sociaal-economische innovaties met slimme verlichting in de stedelijke gebieden in een nationale context."

De afspraken zijn ondertekend door de wethouders Monique List (Eindhoven), Carolien Gehrels (Amsterdam) en Alexandra van Huffelen (Rotterdam). Namens de TU/e tekende collegelid Jo van Ham, vanuit het bedrijfsleven tekenden Floriaan Tasche (Philips), Joost Hermans (Cisco Nederland) en Pallas Agterberg (Alliander).

Deel dit artikel