klinisch informaticus informatici

Bruggenbouwers tussen ict en zorg

De TU/e levert deze week de eerste klinisch informatici af, die een brug moeten slaan tussen de klinische praktijk, bedrijfskundige processen en ict. Op 21 september ontvangen de eerste zes het diploma van de tweejarige ontwerpersopleiding Qualified Medical Informatics professional (QMI). Onder hen Syreeta Jong-van den Hoogen en Roelant Visser.

Roelant Visser kreeg een QMI-opleidingsplaats bij de afdeling radiotherapie van de Isala klinieken in Zwolle. Nadat hij in 2000 als elektrotechnisch ingenieur afstudeerde in Twente werkte hij als wetenschapper bij de landelijke borstkankerscreening. Het raakvlak zorg en ict was voor hem, net als voor de andere trainees, niet nieuw.

Syreeta Jong is in 2007 afgestudeerd bij Biomedische Technologie aan de Universiteit Twente. Daarna heeft ze drie jaar gewerkt als consultant bij Siemens waar ze elektronische patiëntendossiers (EPD’s) implementeerde bij verschillende ziekenhuizen. Toen haar oog op de vacature voor de opleiding tot klinisch informaticus viel, sprak haar dat erg aan omdat ze hiermee in de rol van intern adviseur dichter bij de werkvloer van het ziekenhuis aan de slag kon.

Zowel Visser als Jong kregen de opdracht om de ziekenhuisorganisatie voor te bereiden op een EPD-implementatie; Jong voor de verpleegkundigen van het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht, Visser voor de radiotherapeuten van Isala.

Jong: “In het ASz werken twee vakgroepen al met een EPD, met name de specialisten. De verpleegkundigen werken met een eigen, papieren, dossier waarin informatie staat die vooral voor hen van belang is. Heeft een patiënt goed geslapen, is hij onrustig, hoe gaat het met de fysiotherapie? Om die dossiers te kunnen digitaliseren wilden we eerst weten wat de visie van ons ziekenhuis is op goede verpleging, die het dossier zou moeten ondersteunen.

In Zwolle waren de radiotherapeuten al begonnen met de digitalisering. Vlak voor Visser aantrad was er bestralingsapparatuur, met bijbehorende EPD-software, besteld. “Doordat de afdeling zelf veel expertise op het gebied van ict had, waren ze de ict-afdeling van de rest van het ziekenhuis wat ontgroeid. “Ik heb ze laten zien dat het grote voordelen had om de patiëntenstatus op te bouwen in het ziekenhuis-EPD. Daarnaast heb ik ervoor gezorgd dat de patiëntenafspraken, die de afdeling in een eigen informatiesysteem maakt, nu ook beschikbaar zijn in de rest van het ziekenhuis. Door deze keuzen verloopt de communicatie met de rest van het ziekenhuis makkelijker. Die communicatie blijkt tegenwoordig steeds vaker een struikelblok te vormen voor het leveren van goede zorg.”

Jongs verpleegkundig-EPD is niet ingevoerd vanwege budgettaire redenen. “Jammer”, vindt ze. “Iedereen was enthousiast om het in gebruik te nemen. Maar het werk is niet voor niets gedaan. Uiteindelijk zal er toch een verpleegkundig-EPD komen en we kunnen het werk dat nu gedaan is zeker gebruiken.”

De opleiding QMI wil tegemoet komen aan de snel voortschrijdende digitalisering in de zorg. Inmiddels zijn er tien nieuwe trainees en dit najaar zullen er weer negen starten.
Jong: “De meerwaarde van de opleiding zat erin dat ik in de praktijk heb ervaren wat het betekent om zo’n groot project aan te pakken. Ik weet nu beter hoe een ziekenhuis reilt en zeilt. Vanuit deze ervaring heb ik ook een nieuwe functie aangeboden gekregen; vanaf 1 september mag ik me bezig houden met de visievorming rond patiëntenlogistiek in het Albert Schweitzer ziekenhuis.”

Visser ziet nog een verbeterpuntje: Elk ziekenhuis heeft een andere organisatiestructuur. Binnen die verschillende structuren zijn opleidingsplaatsen gecreëerd door mensen op verschillende posities, die geloofden in de meerwaarde van een klinisch informaticus. De opleiding is nieuw en de verwachtingen verschillen sterk. “Hierdoor is er geen vast recept voor succes, je moet in je eigen omgeving op zoek naar je meerwaarde. Er is dus geen gebaand pad. Dit maakt de opleiding extra zwaar. De universiteit zou daar meer ondersteuning bij kunnen bieden.”

Deel dit artikel