En hoe is het in Costa Rica?

Een tijd geleden is mij gevraagd een bijdrage te leveren aan de buitenlandrubriek in Cursor over mijn verblijf hier in Costa Rica. Natuurlijk wil ik jullie graag wat vertellen over wat dit land mij tot nu toe allemaal gebracht heeft.

door

Om te beginnen ben ik eind oktober, na een lange weg van voorbereidingen, afgereisd naar Costa Rica om daar een deel van mijn afstudeeronderzoek te voltooien. Op dit moment heeft het land, gelegen in Centraal-Amerika, te kampen met een dreigend energietekort, met als gevolg een sterk stijgende energieprijs. Onder andere de hotelsector ondervindt daarvan grote nadelige effecten. Door middel van mijn onderzoek ('Research about the implementation of possibilities for solar-energy in the building system of hotels in tropical climates’) wil ik een bijdrage leveren aan een oplossing voor deze problematiek.

Hiervoor heb ik onder andere onderzoek gedaan aan de universiteit Tecnológico de Costa Rica in Cartago en een korte stage gelopen bij het bedrijf Purasol, distributeur en installateur van verschillende duurzame energie technologieën. Bij Purasol heb ik onder andere veel geleerd over de markt van zonne-energiesystemen in Costa Rica, op welke manier deze in elkaar zit en hoe concrete projecten worden uitgevoerd.

Ook heb ik zelf mogen ruiken aan de uitvoering van een project door mee te werken aan een daadwerkelijke installatie van zonnepanelen op een boerderij. Dit was erg leerzaam, maar ook spannend aangezien men hier de Arbowet niet altijd zo nauw neemt. Ander interessant aspect aan deze stage waren de verschillende hotelbezoeken, waar ik door middel van questionnaires data heb verzameld over de actuele vraag naar de implementatie van duurzame energie in hotels. Overigens gingen deze hotelbezoeken soms  gepaard  met de nodige gratis overnachtingen inclusief ontbijt - dit maakte het natuurlijk allemaal een stuk interessanter! ;-)

Natuurlijk moest er ook wat van het land gezien worden. Door verschillende trips naar onder meer Monteverde, waar ik de hoogste bungeejump van Latijns-Amerika heb kunnen maken, verschillende keren Tamarindo voor het surfen en een hoop andere prachtige plekken, heb ik al veel van het land kunnen meepakken.

Verder ben ik in Costa Rica een groot gedeelte van mijn tijd verbleven bij verschillende Costa Ricaanse families. Hierdoor kreeg ik de kans wat van de taal te leren en het ‘echte’ Costa Ricaanse leven van dichtbij mee te maken. Het Costa Ricaanse leven dat hier hoofdzakelijk bestaat uit heel veel rijst met bonen, familie, religie, voetbal, rodeo’s waar waaghalzen de kans krijgen hun lef te tonen op stieren en natuurlijk koffie!

Dit alles maakt mijn stage hier in Costa Rica tot een verblijf dat mij een prachtige herinnering zal gaan geven. Een herinnering die de komende weken nog een vervolg krijgt door middel van een laatste trip naar onder meer  Panama en een meerdaagse jungletocht in Corcovado (Costa Rica).

Deel dit artikel