Single stage spinning disc extractor (SPINID)

Meer dan helft grote Valorisation Grants naar TU/e

Technologiestichting STW heeft vier van de zeven Fase-2 Valorisation Grants van de najaarsronde 2012 toegekend aan onderzoekers van de TU/e. De onderzoekers krijgen een bedrag van maximaal twee ton om in twee jaar een technologische vinding aantrekkelijk te maken voor commerciële investeerders. Tegenover dit succes staat dat in deze ronde geen van de elf kleinere subsidies (25.000 euro) uit Fase-1 voor een haalbaarheidsstudie naar Eindhovense indieners gaat.

Onder de gelukkige aanvragers is dr. Alexander Suma (Bouwkunde), die een Valorisation Grant ontvangt voor IRWES een systeem om windenergie op te wekken op daken van hoge gebouwen. Afgelopen jaar ontving IRWES ook al de Herman Wijffels Innovatieprijs.

Ook OneChipRadar van dr.ir. Reza Mahmoudi (Electrical Engineering) werd door STW gehonoreerd. Dit project draait om een radarsysteem voor 60 GigaHertz op een chip, compleet met antennes en de omzetting van analoge naar digitale signalen.

De derde Valorisation Grant gaat naar prof.dr.ir. Maarten Steinbuch (Werktuigbouwkunde), voor PRECEYES , een oogchirurgierobot die is ontwikkeld in zijn onderzoeksgroep Control Systems Technology.

De vierde subsidie gaat naar Scheikundige Technologie. Onder de naam SPINID wil hoofdaanvrager dr.ir. John van der Schaaf chemische reactoren op basis van de ‘spinning disc’-technologie in de markt zetten. Met snel ronddraaiende schijven ter grootte van een dvd wordt een optimale menging van vloeistoffen en gassen gecombineerd met een efficiënte afvoer van warmte.

Met een STW Valorisation Grant uit de tweede fase kunnen onderzoekers met een vinding het valorisatietraject in, via het ontwikkelen van een productportfolio, het aantrekken van een ‘launching customer’ en het voeren van onderhandelingen met private financiers. Voorwaarde is dat met succes de haalbaarheidsstudie uit de eerste fase is afgerond. 

Deel dit artikel