Het prototype van IRWES.

Politiek vestigt (te veel) hoop op TU/e innovatie

Dat een geniale uitvinding niet meteen leidt tot een werkend systeem, is enkele politici in Deventer kennelijk ontgaan. Daar is deze week geopperd om de investering in hoge windmolens te staken en te kiezen voor IRWES dat aan de TU/e is ontwikkeld. Maar van dit duurzame windenergiesysteem bestaat voorlopig alleen een prototype.

De Deventer politiek behandelt volgende week het plan voor twee molens langs de A1. Het gemeentebestuur heeft al ruim 300.000 euro geïnvesteerd in het plan en wil daarom doorzetten. Maar de weerstand bij de bevolking is groot, zo meldde dagblad De Stentor woensdag.

Volgens de krant komt de lokale SP-fractie nu met een duurzaam alternatief op de proppen: IRWES. Met de uitvinding van dr.ir.arch. Alexander Suma (32) en dr.ir. Rossella Ferraro (30) van de TU/e kan met weinig wind energie worden opgewekt bovenop hoogbouw, maar eventueel ook bij laagbouw in een bebouwde omgeving.

Inderdaad een prachtig idee, ware het niet dat van IRWES alleen nog maar een prototype bestaat. “Om tot een werkend systeem te komen, moeten we nog doorontwikkelen”, vertelt Alexander Suma. Hij werd gisteren via twitter verrast door het nieuws uit Deventer. “Nee, de SP-fractie daar heeft geen contact met mij gezocht. Ik vind het een beetje eng. De verhalen over IRWES beginnen een eigen leven te leiden. Mensen denken al dat ons systeem te koop is. Maar we zijn nog volop bezig met IRWES. We hebben extra mensen ingehuurd om het proces te versnellen, maar het brengt risico’s met zich mee als er heel veel druk op komt om het snel op de markt te zetten. Dat willen we vermijden.”

Suma vindt bovendien een vergelijking tussen hoge windmolens en IRWES misplaatst. “IRWES levert nooit zoveel energie als die hoge windmolens.” Hij zou het betreuren als een discussie over verschillende windenergiesystemen zou leiden tot het stopzetten van investeringen in duurzame energie. “Je moet gebruik maken van alle systemen die voorhanden zijn. Of dat nou zonnepanelen zijn of windmolens voor de kust, zolang de keuze maar leidt tot duurzame energie.”

Deel dit artikel