Annemiek Osinga voor het Studenterhuset in het centrum van Aalborg.

En hoe is het in Aalborg?

Begin februari arriveerde ik in de vierde grootste stad van Denemarken om een semester aan de faculteit Architektur og Design van Aalborg Universitet te studeren. Een zeer onbekende bestemming onder TU/e’ers en dus des te leuker om er iets over te vertellen.

Aalborg is ontstaan als industriestad rond het Limfjord in het noorden van Denemarken. Inmiddels is een groot deel van de industrie verdwenen en heeft de stad zich ontpopt als echte studentenstad, met een universiteit waaraan 14.000 studenten studeren.

De Denen zijn te omschrijven als nuchter en informeel. Op het eerste gezicht lijkt het een stug volk, maar het woord hyggelig (gezellig) is hier in het dagelijks leven net zo belangrijk als bij ons. 

Aangezien ik inmiddels al een aardig woordje Deens spreek (of in elk geval lees), was inburgering in dit land een ver-van-mijn-bed-show. De universiteit daarentegen vereiste wel enige aanpassing. Behalve dat de universiteitsgebouwen middenin het stadscentrum staan -mijn colleges vinden plaats in een oud bankgebouw en het projectwerk speelt zich af in een grouproom ergens boven de plaatselijke boekhandel- verschilt het onderwijsmodel ook veel van het Nederlandse.

Het semester staat volledig in het teken van sustainable architecture. Ter voorbereiding op het projectwerk werden eerst twee drie-weken-durende vakken gegeven die in het teken stonden van duurzame architectuur. Deze vakken werden afgesloten met een verslag en een mondeling examen (wat na ruim drie jaar schriftelijke tentamens wel even wennen is). Binnenkort begin ik aan een project waarbij een duurzaam woongebouw aan de rand van Aalborg ontworpen moet worden.

Een master Architectuur is hier zonder twijfel veel zwaarder dan in Nederland. Planningen zijn gebaseerd op werkdagen van 10,5 uur, de dagen beginnen al om 8 uur ’s morgens en een all-nighter doen (de hele nacht doorwerken op de universiteit - die overigens 24/7 open is), is iets waar ik binnenkort ook aan moet geloven. Ondanks dat blijft er nog genoeg tijd over om Denemarken te ontdekken en te genieten van het leven als internationale student.

Aalborg Universitet doet er alles aan om het haar internationale studenten naar de zin te maken, van het populaire buddy-netwerk tot InternationalNights. Het Studenterhuset (het Studentenhuis) in het centrum van de stad speelt hierin een belangrijke rol. Behalve de vele feesten die hier worden georganiseerd, kun je er elke dag terecht voor een praatje en een kopje varme chokolade (en met temperaturen die tot nu toe nog niet boven de 5 graden zijn uitgekomen, is dat echt een verademing).

En dan natuurlijk niet te vergeten de trips buiten Aalborg. Afgelopen weekend ben ik een dag naar Aarhus geweest en begin april ga ik een weekend naar Kopenhagen. Skagen (het noordelijkste puntje van Denemarken) en zelfs Göteborg (Zweden) zitten nog in de planning.

Det er fantastisk i Aalborg! Gelukkig hoef ik nog lang niet naar huis.

Deel dit artikel