TU/e voor tiende keer op rij de beste

De TU/e is voor het tiende jaar op rij als beste technische universiteit uit de bus gekomen in de vandaag verschenen Keuzegids Universiteiten 2014. Rector Hans van Duijn feliciteert er zijn instelling vandaag mee door middel van een Engelstalige videoboodschap.

In zijn videoboodschap wijst Van Duijn er niet alleen op dat dit de tiende keer op rij is dat zijn instelling in de Keuzegids Delft en Twente klopt, maar wijst hij ook op het feit dat in de onderwijsspecial van het opinieblad Elsevier de TU/e dit jaar werd verkozen tot beste universiteit van heel Nederland. Criteria hiervoor waren de oordelen van studenten en hoogleraren. De TU/e bleek de meest tevreden studenten te hebben en meer dan veertig procent van de hoogleraren gaf aan dat Eindhoven de meeste topopleidingen in huis heeft.

In de Keuzegids werden in totaal elf opleidingen van de TU/e beoordeeld en scoorde men bovengemiddeld in de sectoren Economie en Exact & ICT. Over de beoordeling van technische universiteiten zegt de gids: ‘Gemiddeld is Twente in het specialisme techniek het sterkst, vooral dankzij civiele techniek en advanced technology. Toch staan de collega’s uit Eindhoven hoger in onze ranglijst, want zij zijn ook sterk in technische bedrijfskunde - terwijl Twente met zijn bedrijfs- en bestuurskunde juist wat tegenvalt.’

De Keuzegids Universiteiten prijst dit jaar 65 ‘topopleidingen’, 6 meer dan vorig jaar. Vooral de slimme bèta’s onder de eindexamenkandidaten kunnen bijna geen verkeerde keuze maken: het aantal ‘topopleidingen’ staat bij de natuurwetenschappen inmiddels op 27. Dat is bijna de helft van alle opleidingen in die sector en een verdubbeling van de score ten opzichte van vorig jaar.

Maar waar vooral de exacte studies ditmaal tot grote hoogten stijgen, duikelen de university colleges juist naar beneden in de ranglijst. Vorig jaar gaf de Keuzegids nog zes van de zeven onderzochte university colleges het predicaat ‘topopleiding’, dit jaar zijn dat er slechts drie. De variant van de Universiteit Tilburg, die van de UvA en de VU en die van de Universiteit Leiden halen de vereiste 76 punten niet meer. De slechtste university college-achtige opleiding is net als vorig jaar de studie ‘Liberal Arts and Sciences’ van de Universiteit Utrecht, maar de score van de Leidse opleiding is het meest opvallend: de studie haalde vorig jaar nog 92 punten, maar blijft dit jaar steken op 64.

Volgens Frank Steenkamp, hoofdredacteur van de Keuzegids, zou dat kunnen liggen aan de snelle groei van het aantal studenten. Daarnaast heeft onderwijskeurmeester NVAO kritiek op het wetenschappelijke niveau van het onderwijs.

Bij de instellingenranglijst staat de Radboud University Nijmegen bovenaan bij de klassieke brede universiteiten. De lijst van overige universiteiten wordt aangevoerd door Wageningen. Het geheim van het succes van deze universiteit zit hem volgens de Keuzegids in de kleinschaligheid, de intensieve studiebegeleiding en in de prima faciliteiten. Dat gaat ook op voor de nummers twee en drie op die lijst: de Open Universiteit en de TU/e.

De jaarlijks verschijnende Keuzegids Universiteiten is bedoeld om scholieren te helpen bij hun studiekeuze en biedt een overzicht van de sterke en zwakke punten van opleidingen op grond van studentoordelen, onderwijsstatistieken en oordelen in visitatierapporten van onderwijskeurmeester NVAO. Sinds dit jaar wordt ook het aantal contacturen weer meegenomen in de weging. De studentoordelen komen uit de Nationale Studenten Enquête.

Deel dit artikel