CvB: clickers niet in strijd met de wet

Horen de zestig euro die studenten betalen voor een clicker onder instellingsgeld of moeten zij die wegschrijven onder het kopje studiemateriaal? De Eindhovense Studenten Raad (ESR) kiest voor het eerste en vindt dat clickers daarom niet verplicht gesteld mogen worden. Het College van Bestuur ziet het anders: een clicker is studiemateriaal, net als boeken en witte jassen.

De ESR is van mening dat clickers in strijd zijn met de wet en heeft daarover zeven weken geleden een brief naar het CvB gestuurd. “In de Wet op hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek staat namelijk dat studenten na het betalen van het instellingsgeld in staat moeten zijn al hun studiepunten te halen. Die informatie hebben we gekregen van de juridische hulpdienst van studentenvakbond LSVb”, zegt Lucas Otten, tot 1 april voorzitter van de Eindhovense Studenten Raad. “Tussentoetsen die met clickers worden afgenomen bepalen minstens dertig procent van het eindresultaat van een tentamen.”

In de brief droeg ESR alternatieven aan waarvan de meest geschikte gaat over een borgregeling. “Laat studenten zestig euro betalen als borg en stort dat na het halen van hun bachelor -of master als in de Graduate School ook nog clickers gebruikt gaan worden- terug.”

In de U-Raad van maandag 31 maart kreeg ESR een eerste reactie van het College van Bestuur: een clicker wordt beschouwd als studiemateriaal, net als studieboeken, witte jassen en notebooks. Het CvB beloofde binnenkort met een schriftelijke toelichting te komen. “Daarop wachten wij in spanning”, zegt Otten, wiens voorzittersfunctie vanaf 1 april wordt overgenomen door Anne van Eeden.

Deel dit artikel