Alain Starke. Foto | Bart van Overbeeke

Ask Alain | Drukke decemberdagen

Heb jij ook een vraag die verrast dient te worden met een antwoord? Is je huisbaas incontinent, snap je niet waarom Vertigo groen is of loop je ergens anders tegenaan in je TU/e-bestaan? Just Ask Alain! Deze keer: de drukke decembermaand staat bol van deadlines, zowel voor studie als privé. Hoe sla je je hier doorheen?

De kwestie:

Beste Alain,

December slaat echt helemaal nergens op: drie kerstdiners, vier Sinterklaasvieringen, allerlei deadlines voor het nieuwe jaar. Dat terwijl ik niet kan rijmen, knutselen of fatsoenlijk kan koken. Waarom zitten er niet meer dagen in december?! Ik wil nu vakantie hebben!

Groetjes,
Floor

Het antwoord:

Lieve Floor,

Ik zit te denken hoe ik je het beste advies kan schenken. Voor problemen met deze samenloop van omstandigheden ben ik niet blind, dus hopelijk sla je mijn advies niet in de wind.

Het aangename met het nuttige verenigen is hoofdzaak, zelfs al behelst het een dagtaak. Het aanhouden van een strikt schema is derhalve een belangrijke remedie, anders wordt deze maand voor jou een enorme tragedie.

Denk niet te lichtzinnig over het wegspoelen van je nachtroes, begin elke ochtend met een uitgebreide douche. Doe dit een half uur lang, inclusief wat ontwakende engelenzang. Linda, Roos en Jessica verruimen jouw creatieve geest waarschijnlijk nog wel het meest.

Schrijf al je ideeën vervolgens op papier, dat scheelt later weer herinneringsgeklier. Met al die creativiteit kun je aan de slag voor de rest van de dag. Werk gewoon aan je vakken waarvoor je niet wil zakken, en benut elk SOG-moment voor het hoogste Sinterklaas-rendement. Gedichten en surprises beiden elegant, rollen zo van je tong en hand.

Een andere strategie die je kunt proberen is om zaken ongelooflijk te delegeren. Je doet mee aan elk kerstdiner, maar je assisteert vooral met je portemonnee. Bied aan om de boodschappen te halen bij één van de supermarktfilialen. Het gebrek aan culinaire creativiteit compenseer je ruimschoots met jouw inventiviteit.

Iets dat je ook nog kunt flikken, is dat je deze werkdruk niet zult pikken. Bij elke datumprikker die je toegestuurd krijgt ben jij de eerste die zwijgt. Of stel voor dat een huis-kerstdiner in januari ook goed valt te versmaden, zodat al jij en je huisgenoten in zeeën van tijd kunnen baden.

Een laatste advies: sta pas in latere maanden op de ski’s. Nu al op vakantie opnemen is een slecht voornemen. Daarmee mis je alle glühwein hopeloos, grijp je naast allerhande kerstcadeaus, moet je de Van Lint-week overslaan en heb je het sociaal helemaal misdaan.

Groetjes,

Alain

Heb jij ook een vraag die verrast dient te worden met een antwoord? Is je huisbaas incontinent, snap je niet waarom Vertigo groen is of loop je ergens anders tegenaan in je TU/e-bestaan?Just Ask Alain!

Deel dit artikel