Deel ijskoepel ingestort

Een deel van de ijskoepel in het Finse Juuka is afgelopen woensdag naar beneden gekomen. Die plek was al minder sterk doordat een deel ervan tijdens het bouwen is vervangen. Er waren geen mensen binnen toen er brokstukken naar beneden kwamen.

“Het kwam voor ons niet onverwacht”, vertelt Jorrit Hijl. Hij is sinds woensdag met Roel Pluijmen weer voor een paar dagen in Finland om samples te testen van de ijskoepel. “Er was op die plek een deuk ontstaan en we wisten al dat het ijs daar door de vervorming minder sterk was. We hebben geen tijd gehad om het in dat korte tijdsbestek nog beter te repareren. Er is een scheur ontstaan die groter werd en woensdag zijn er brokstukken naar beneden gekomen.”

Hijl en Pluijmen schatten in dat het gat zo’n 25 vierkante meter is. Volgens Hijl hebben bezoekers die tijdens de opening in de ijskoepel kwamen, geen gevaar gelopen. “We hebben de sterkte goed getest met zandzakken en het was veilig. We hebben wel geadviseerd om de koepel goed in de gaten te houden en iedereen was ervan op de hoogte dat die plek zwakker was.” Sinds het ontstaan van de scheur zijn er geen mensen meer de koepel in geweest, vertelt Hijl.

Volgens Hijl is er nog steeds volop belangstelling voor de koepel in Finland. “Elke dag komen er nog bezoekers en vanochtend stonden er nog verschillende journalisten.” Eerder deze week zijn de ijskoepelbouwers op de TU/e gehuldigd.

Deel dit artikel