Jochem Alferink op de Chinese muur (de persoon die in de achterste rij een baksteen van de Chinese muur omhoog houdt). "Natuurlijk niet zelf afgebroken; er liggen een hoop losse bakstenen op de muur."

En hoe is het in Beijing?

Mijn naam is Jochem Alferink, en vorig semester heb ik gestudeerd aan de Beijing University of Technology als onderdeel van mijn Architectuur Master. Ik ben erg tevreden over de onderwijskwaliteit van de TU/e, maar ik dacht dat het interessant zou zijn om naar een totaal andere stad te gaan.

Beijing is geen populaire plaats onder Bouwkundestudenten. Het uitwisselingscontract tussen de twee universiteiten is in 2009 verlopen, maar gelukkig werd dat voor me verlengd. In Beijing heb ik deelgenomen aan een speciaal programma voor internationale studenten, dat bestaat uit vier onderdelen: een project, vakken, de Chinese taal leren en studiereizen.

Zo heb ik samen met Chinese studenten een duurzame boerderij ontworpen in een klein dorpje naast Beijing. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker in Beijing, aangezien de vervuilde lucht een van de grootste nadelen van de stad is.

Ik heb veel geleerd over de verschillen in ontwerpopvattingen tussen China en Nederland, en heb alle onderdelen met hoge cijfers gehaald. Al moet ik er wel eerlijk bij vermelden dat dit gemakkelijker ging aan de BJUT dan aan de TU/e.

Met een goedkope, splinternieuwe racefiets heb ik bijna de gehele stad verkend. Niet alleen de bekende plekken zoals het 798 Art district, de verboden stad, het Temple of Heaven park, en de Chinese muur zijn prachtig, maar ook het alledaagse drukke stadsleven is verbazingwekkend. De stad Beijing heeft meer inwoners dan heel Nederland bij elkaar. De metro en wegen zijn altijd overvol, en overal zijn hoge flats waar mensen als duiven in hokjes bij elkaar wonen.

Al met al ben ik met veel nieuwe ervaringen, internationale vrienden, en het belangrijkste: een leuke Franse vriendin, erg blij dat ik heb besloten om uit mijn bekende omgeving te stappen en iets anders heb geprobeerd voor vijf maanden: Beijing, China.

Deel dit artikel