Archieffoto | Bart van Overbeeke

Cantus alcoholvrij

Bier her!, een van de bekende cantusliederen, krijgt de komende Intro een andere lading. De Centrale Intro Commissie laat alcoholvrij bier schenken in de plastic gieters waarmee het vocht naar de tafels wordt gebracht. De wetswijziging dat personen jonger dan achttien jaar geen alcohol mag worden geschonken, heeft hen hiertoe doen besluiten.

“De cantus is hét evenement om een Intro af te sluiten”, zegt Tim Beishuizen van de Centrale Intro Commissie. “En omdat het zo’n enorm mooi spektakel is waar iedereen het nog jaren over heeft, willen we het de eerstejaars niet ontnemen. Ook de minderjarigen niet.” Juist het saamhorigheidsgevoel dat je door een cantus krijgt, gunt Tim iedere introganger. Alcoholvrij bier lijkt de organisatoren de beste oplossing. Het bier zal niet geleverd worden door een van de Nederlandse brouwers vanwege de moeite die het hen kost alcoholvrij bier in zulke grote hoeveelheden te bezorgen. Op een cantus gaat er makkelijk vijfduizend liter doorheen. De introcommissie is in onderhandeling met de Tsjechische firma Konrad.

De 2.600 deelnemers (2.200 eerstejaars en 400 papa’s en mama’s) van komende Intro gaan wel polsbandjes dragen om aan te geven wie achttien is en wie niet. Dat is voor de avonden. Na 18.00 uur mag er alcohol worden gedronken op maandag, dinsdag en donderdag. Op woensdag, wanneer de verenigingen zich presenteren, mag de tap in de middag al open.

Tim Beishuizen merkt dat de beslissing over het algemeen positief wordt ontvangen. “Mensen hebben liever dat de cantus wel doorgaat en je moet toch íets met de nieuwe wet.”

Zelf heeft de derdejaars Biomedische Technologie in 2011 de Intro gelopen. Hij herinnert zich nog goed wat een onverwacht leuke ervaring het was. “Ik ging erheen, maar was supermoe. Op de laatste dag wil je een beetje hangen. Toen kwam ik in die tent en dacht ‘wat is dit voor iets raars?’. Ik had geen zin in bier, maar had wel een beker bier in mijn hand. Ik zag mijn intro-ouders met bier gooien en vond dat erg vreemd. Toen kreeg ik zelf een plens bier in mijn gezicht en gooide dus zelf ook”, zegt hij glunderend. “Zo gaat de cantus langzaam over in een smijtfestijn.” Zijn verwachting voor de komend cantus: “Van alcoholvrij bier word je net zo nat!”

Deel dit artikel