Alain Starke. Foto | Bart van Overbeeke

Ask Alain | Kledingcrisis in MetaForum

Heb jij ook een vraag die verrast dient te worden met een antwoord? Is je huisbaas incontinent, snap je niet waarom Vertigo groen is of loop je ergens anders tegenaan in je TU/e-bestaan? Just Ask Alain! Deze keer: how to dress and impress in MetaForum tijdens de tentamenweken.

De kwestie:

Hoi Alain,

Als ik rond de tentamenweken rond 09:00 MetaForum betreed, voelt het alsof ik er niet helemaal thuishoor. Iedereen is helemaal uitgedost in zijn/haar slechtste of beste look, en het is er al enorm druk. Ik dacht dat studenten geen ochtendmensen waren? Zou jij me kunnen uitleggen hoe ik me in MetaForum moet kleden en gedragen?

Groetjes,
Ellen

Het antwoord:

Beste Ellen,

De cultuur in MetaForum is een sociaal construct, dat elke tentamenweek opnieuw gevormd wordt. Toch zit er enige regelmaat in, want hoewel de omgangsvormen net zo veranderlijk zijn als de herfstmode van Nikkie Plessen, je hebt toch het gevoel dat je het allemaal al eerder hebt gezien.

Vast staat dat de code of conduct op ‘-1’ heel anders is dan op ‘0’ en ‘1’. In de kelder wordt een ‘Laissez-faire’-kledingstijl gehanteerd. Werkelijk alles mag hier: Snuggies, onesies, huispakken; het wordt allemaal net zo hard gedoogd als witte tuinstoelen in Eindhovense voortuinen.

‘-1’ is qua gedragsnormen net een NS-stiltecoupé: Als er slechts één joviale Jarno is die vrijpostig vraagt: “Jullie hebben geen last van de R&B-muziek op mijn telefoon, TOCH‽”, dan valt die nog te corrigeren. Als iedereen echter de regels aan zijn spreekwoordelijke regenlaarzen lapt, is het lek nog lang niet boven en kunnen zelfs bezorgde bibliothecarissen niet meer het verdronken kalf redden.

Waar op ‘-1’ voornamelijk lone wolfs in de berenkuil rondkrioelen, zijn op ‘0’ en ‘1’ de liberale normen en waarden ingeruild voor colonnes ‘groepjes’. Het zijn deze groepjes die zorgen voor een striktere handhaving van willekeurige regeltjes.

Allereerst verloopt het ‘dibsen’ van werkplekken volgens het ‘Zwembad bij het Turkse All-in-Resort’-principe. Ligt jouw jas, schrift of handdoek op een tafel, dan is die plek van jou, ongeacht of je nog eerst twee uur gaat koffieleuten, VVD-lachen met dispuutsgenootjes, of Candy Crushen op het toilet. Uitzonderingen op deze regel zijn middelbare scholieren en hbo’ers: als je vermoedt dat iemand niet op ONZE uni thuishoort, mag je om ID vragen: Geen collegekaart, geen MetaForum. Openbare gebouwen kennen ook grenzen.

Qua kledij zijn er vooral een paar dingen not done. Als je bijvoorbeeld een dispuutspolo aantrekt, kun je net zo goed een bordje om je nek hangen met ‘zonder vrienden ben ik net zo geconcentreerd als een homeopathisch middeltje’. Ook kan ik het niet aanraden om drop dead gorgeous te gaan: De MetaForum melting pot zit vol striemende oogcontacten die concentratie doen verdampen.

Het belangrijkste blijft focus: Focus je Ellen! Nee echt, focus je! Mocht je echter ooit besluiten niet te willen studeren in MetaForum maar te willen daten, vergeet dan bovenstaand advies. Wel wil ik je dan nog meegeven: mannen die via ‘Gespot: UB’ mededelen dat ze jou willen ontmoeten bij de koffieautomaat zijn jouw type niet.

Succes,

Alain

Heb jij ook een vraag die verrast dient te worden met een antwoord? Is je huisbaas incontinent, snap je niet waarom Vertigo groen is of loop je ergens anders tegenaan in je TU/e-bestaan?Just Ask Alain!

Deel dit artikel