This fits me. Foto | Bart van Overbeeke

DDW | Modetechnologie biedt perspectief voor lastige lijven

Bij Mind the Step, de expositie van TU/e en Design United op de Dutch Design Week, vallen de drie paspoppen van Leonie Tenthof van Noorden goed op. Ze staan er om de korte witte leren jurken te presenteren die de modetechnologe ontwierp voor haar afstudeerwerk bij Industrial Design. Zijzelf staat er naast om vragen van bezoekers te beantwoorden. “Is dit systeem al in praktijk?”

Voor Leonie Tenthof van Noorden is het niet de eerste keer dat ze exposeert op de Dutch Design Week. Voorgaande jaren was ze betrokken bij groepsprojecten die in het Hoofdgebouw van de TU/e tentoongesteld werden.  Met This fits me staat ze in hal 2 van het Klokgebouw op Strijp-S. “Hier komen veel meer mensen en het is een gevarieerder publiek”, zegt ze tevreden. “Van bedrijven tot dagjesmensen en niet iedereen heeft een technische achtergrond.”

Ze kan haar technische verhaal van de ‘unieke kleding met de persoonlijke touch’ dus niet aan alle mensen kwijt. “Bij deze jurken staat de toepassing van generatieve algoritmes voor het ontwerpen van unieke kledingstukken centraal” is voor velen abracadabra, maar dat de jurken zijn gemaakt naar aanleiding van een 3D-bodyscan spreekt de meeste vrouwen wel aan.

Bezoekster Hennie Borsboom (65) wil graag weten of ze het systeem al in de praktijk kan tegenkomen. “Met mijn lange bovenbenen en smalle taille heb ik een ingewikkeld lichaam voor confectiekleding. Ik koop broeken van maat 38 maar moet daar altijd nog iemand een stuk bovenop laten zetten. Met een riem erop zie je daar niets van, maar het is niet ideaal.”

Tenthof van Noorden hoopt dat we This fits me over vijf jaar in de winkels gaan zien. Het is niet de bedoeling dat het systeem online gebruikt wordt. “In mijn visie moet de klant naar de winkel, want het gaat om de ervaring iets unieks te maken. Daar hoort persoonlijke aandacht en begeleiding bij.”

De belijning van de jurken, die in deze witleren uitvoeringen goed uitkomt, is het resultaat van samenwerking tussen Tenthof van Noorden en een modeontwerpster. Het digitale ontwerp is gelaserd uit een lap leer. De stugge naden geven het lijnpatroon veel nadruk. “De kleermaker is vervangen door een computersysteem. Het is een snelle manier om goed passende en persoonlijke kleding te maken”, zegt Tenthof van Noorden, die hiermee haar studie bij Industrial Design gaat afsluiten. Ze gaat verder als freelance modetechnologie ontwerper. Vorige week startte ze daar het bedrijf Leonie Suzanne voor.

Deel dit artikel