Peter Rindt in Princeton.

En hoe is het in Princeton?

Welkom in het koude zuiden! Ondanks dat Princeton meer dan duizend kilometer ten zuiden van Nederland ligt, is het hier flink koud in de winter. Momenteel is de gevoelstemperatuur ongeveer 7 graden... fahrenheit natuurlijk. Gelukkig is het binnen nog warm genoeg om een stukje te schrijven over waarom ik hier ben, wat er hier verder te doen is, en hoe je hier ook naartoe zou kunnen gaan.

Princeton staat wereldwijd bekend als een topuniversiteit. De beschikbare faciliteiten, die werkelijk fantastisch zijn, dragen flink aan deze reputatie bij. Dit is ook de reden achter mijn bezoek. Zeven maanden lang zal ik hier verblijven om mijn afstudeeronderzoek te doen aan het Princeton Plasma Physics Laboratory (PPPL). Hoewel er in Princeton nog geen echte Fusion master is zoals in Eindhoven, beschikt PPPL wel over meerdere tokamaks (experimentele fusiereactors). Mijn opdracht is om voor een van deze reactors (genaamd: NSTX-U) nieuwe componenten te ontwerpen en prototypes hiervan te testen.

Maar er is natuurlijk meer te doen dan alleen studeren! Princeton zelf is een klein en rustig dorpje. In mijn ogen is de campus zelf het mooiste wat er te zien is. Als je over de campus wandelt, doen de gebouwen vaak meer denken aan een Harry Potter-set dan aan de echte wereld. Vooral de oude residential colleges dragen hieraan bij.

En dan is er natuurlijk nog de gehele East Coast. Princeton is ingesloten tussen onder andere Washington D.C. en New York. Beide zijn fantastisch om te bezoeken. Zeker New York moet meer dan één keer bezocht worden. Tussen de wolkenkrabbers door lopen waar in geen enkele richting een einde aan lijkt te komen, geeft een onbeschrijfelijk gevoel. New York is een land op zich waar werkelijk oneindig veel te doen is.

Dan tot slot nog even reclame maken. Wil je een master kiezen waarmee je ook naar Princeton kan? Kies dan Science and Technology of Nuclear Fusion. Het veld is erg internationaal en met een beetje goede wil kan er veel geregeld worden (natuurlijk kan dit bij meerdere masters maar jullie snappen wat ik bedoel).  

Groeten uit de USA!

Deel dit artikel