Lichtproject De-escalate Stratumseind van start

Met ingang van volgend weekend wordt Stratumseind verlicht door de lampen van het De-escalate-project. Zo kunnen bezoekers van de stapstraat wennen aan de verlichting die moet leiden tot minder agressie tijdens het uitgaan. In de loop van komende maanden testen TU/e-onderzoekers de eerste lichtscenario’s.

De achttien ‘slimme’ verlichtingselementen hangen al een paar maanden in de uitgaansstraat, maar vanaf komend weekend gaan ze ook daadwerkelijk aan. “Om ervoor te zorgen dat mensen gewend zijn aan het licht op het moment dat de tests beginnen”, aldus Antal Haans, onderzoeker binnen het Intelligent Lighting Institute van de TU/e en lid van het projectteam van De-escalate.

Wanneer de tests precies beginnen wil Haans niet prijsgeven, maar het is “ergens in de loop van komend halfjaar”. Vanaf dat moment worden, in blokken van zestien weken, diverse lichtscenario’s ingezet met als doel de sfeer op Stratumseind te beïnvloeden. De door Philips ontwikkelde LED-verlichtingselementen, die over de hele lengte van de stapstraat zijn aangebracht, maken het mogelijk om in kleur, intensiteit en dynamiek te variëren. Bij het opstellen van de scenario’s wordt gebruik gemaakt van labonderzoek, dat vorig jaar is uitgevoerd.

Met behulp van observaties, interviews en psychologische testjes wordt vervolgens onderzocht wat de effecten van de diverse scenario’s zijn op de sfeer in de straat en de gemoedstoestand van bezoekers. Die informatie wordt aangevuld met politiegegevens.

De experimenten vinden binnen een periode van twee jaar plaats op donderdag-, vrijdag- en zaterdagavonden. Daarnaast wordt er tijdens evenementen getest, waarbij wordt afgeweken van de standaardscenario’s. Haans: “Op Koningsdag zouden we bijvoorbeeld met oranje licht kunnen testen. Die kleur heeft voor iedereen betekenis.”

De-escalate is een gezamenlijk project van de TU/e, Philips en de gemeente Eindhoven. Het maakt deel uit van het overkoepelende project Stratumseind 2.0 waarbinnen diverse partijen samenwerken om de leefbaarheid van de uitgaansstraat te verbeteren.

Wethouder Bianca van Kaathoven: “Het mooie is de samenwerking tussen al die partijen. Kijken hoe het hier verloopt, en dan ook op andere plaatsen toepassen.” Floriaan Tasche  van Philips Lighting hoopt dat het project bij gebleken succes ook in de rest van Nederland wordt toegepast. 

Deel dit artikel