Marina Bay Sands Hotel.

En hoe is het in Singapore?

Het is hier 365 dagen zomer en de winkels, die je in al die duizenden shoppingmalls niet kunt missen, verkopen kleren alsof er sneeuw kan vallen. Hier begreep ik dus niks van, totdat ik mijn eerste module had gehad. Ze houden hier van airco’s! Na twee uur in de les te hebben gezeten met je zomerse broekje en je slippers ben je blij als je buiten in de stikkende hitte mag opwarmen.

Het is superschoon, veilig, georganiseerd en men houdt zich keurig aan de regels, maar als ik mijn versgeperste sapje op heb, kan ik in de verste verte geen prullenbak bekennen. Je beker op de grond gooien moet je niet proberen.

Wist je dat Marina Bay Sands hotel (het schiphotel dat op elke postkaart staat) op ‘neppe’ Singaporese grond is gebouwd? Toen ze dit hotel wilden bouwen, was er niet genoeg ruimte dus hebben ze een stuk van de zee geclaimd en er land van gemaakt. Als ze iets willen dan stoppen ze er geld in en zorgen ze ervoor dat het er komt, nuttig of niet.

In Singapore woont een mengelmoes aan Maleisiërs, Chinezen, Koreanen, Indiërs en Indonesiërs. Dit is goed terug te zien in de verschillende districten in Singapore, maar vooral in het eten. Het is hier allemaal te krijgen en nog lekker ook! Op elke hoek van de straat is wel een Hawkercenter waar het eten een prikkie kost. Wil je na je eten nagenieten met een biertje, dan betaal je je echter helemaal scheel.

Ik studeer hier Industrial Design, aan de kleinste faculteit die ik ooit heb gezien. Elk leerjaar, en ze hebben er vier, bestaat uit dertig leerlingen. Dit heeft als voordeel dat de leraren meer tijd per student hebben. Ze stippelen je designproces uit en geven elke week duidelijke richtlijnen. Ze nemen iedereen bij de hand om er maar zeker van te zijn dat ze het goed leren. Ze verwachten hier ook ‘veel’ voor terug.  Daarmee bedoel ik hoe vaak en hoe lang je te zien bent op de studievloer - ook al doe je compleet andere dingen. Zolang je er bent, ben je goed bezig.

Singapore is een land van verrassingen. Het is klein, maar er blijft zoveel te ontdekken. De economie in het land groeit enorm hard en de bevolking doet enorm haar best om er iets moois van te maken, maar een tip: geloof niet meteen wat je ziet. Het land is veel meer dan je op de postkaartjes ziet!

 

Tips

Eet en drink NIET in de metro of op de stations, je wordt bekeurd!
Ga niet rechts stilstaan op roltrappen.
Denk niet dat Azië is zoals Singapore, dit land past niet in de oosterse, maar ook niet in de westerse wereld.
Neem genoeg kleren mee ( ook warme) ondanks de vele shoppingmalls is het hier echt niet megagoedkoop.
Ga na 19 uur sushi halen in de supermarkt, dan is het voor de helft van de prijs.
Verwacht niet dat men op tijd is.
Eet BBQ in Chinatown.
Leer rijst eten, het is namelijk je ontbijt, lunch én avondeten.

Deel dit artikel