TU/e wil ijsbaan helpen redden

TU/e wil ijsbaan helpen redden

Een coalitie van Eindhovense bedrijven en kennisinstellingen, waaronder de TU/e, dringt er bij de gemeente op aan de voorgenomen sluiting van de ijsbaan met minstens twee jaar uit te stellen. Een brief hierover, ondertekend door onder anderen TU/e-collegevoorzitter Jan Mengelers, is vandaag naar de gemeenteraad gestuurd.

'Een zeer drastische maatregel met een maatschappelijke impact die tot ver buiten Eindhoven reikt; op het gebied van topsport, maar vooral ook de breedtesport.' Zo bestempelen de TU/e, Fontys Hogescholen, TNO Industrie, Philips, ASML, DAF, NXP, FEI, Brainport Development en het Studentensportcentrum de voorgenomen sluiting van het IJssportcentrum Eindhoven.

De ondertekenaars wijzen in hun brief -'een serieuze poging tot redding van het IJssportcentrum'- op de uiteenlopende ijssporten die er kunnen worden beoefend, door allerlei groepen en op allerlei niveaus. Ook benoemen ze de circa 250.000 bezoekers per jaar en op de 'vele innovaties die er de revue zijn gepasseerd'.

De ondertekenaars wijzen op de Nederlandse successen in 'de oer-Hollandse schaatssport', bijvoorbeeld op de Olympische Spelen. 'Het zou Eindhoven als vijfde stad van Nederland onwaardig zijn dit cultureel erfgoed niet te waarborgen.'

Ook de jaarlijkse kosten voor de ijsbaan -zo'n 8,5 ton per jaar en daarmee 3,5 procent van de jaarlijkse gemeentelijke sportbegroting- worden uiteraard aangehaald: 'Voor een ijsbaan normaal en zelfs aan de lage kant'.

De schrijvende bedrijven en kennisinstellingen benadrukken dat zeker niet 'klakkeloos akkoord gegaan moet worden met een structureel verlies', maar zien diverse mogelijkheden voor verlaging van de exploitatiekosten. Er zijn volgens hen, met de hulp van onder andere kennisinstellingen zoals de TU/e, genoeg kansen om te komen tot 'een innovatief ijssportcentrum in een stad die zich als zodanig profileert'.

Geopperd worden het efficiënter maken van de ijsmachines, een betere benutting van de ruimte en het realiseren van 'combinaties met andere accommodaties', zoals de door TU/e-hoogleraar David Smeulders voorgestelde energie-uitwisseling met het nabijgelegen zwemsportcentrum. 'De TU/e biedt haar hulp in de vorm van kennis en onderzoek aan om deze mogelijkheden te onderzoeken en te helpen realiseren.'

De briefschrijvers verzoeken de gemeente de sluiting tenminste twee jaar uit te stellen, zodat in samenwerking met betrokken schaatsverenigingen, de TU/e, Fontys en de gemeente een concreet plan kan worden gemaakt.

Deel dit artikel