En hoe is het in Göteborg?

Sinds afgelopen augustus verblijf ik in de tweede stad van Zweden. Een stad die ondanks het formaat nog steeds Brabants gezellig aanvoelt, de stad waar internationale studenten in overvloed zijn, de stad waarin zowat elke Zweedse man Glenn heet - ideaal voor iemand met dezelfde naam. Daarnaast speelt dit avontuur zich ook af in het land van de ongerepte natuur, de typische Zweedse balletjes, Kanelbulle en in het land waar FIKA oftewel koffiepauze bijna een religie is.

Eindelijk had ik het genoegen om mijn koffers te pakken en naar Zweden te trekken. Al snel was het duidelijk dat er sprake is van internationalisering in het kwadraat in Göteborg. Voor Chalmers geldt namelijk dat 30 procent van de ingeschrevenen internationale studenten zijn. Vanuit alle windrichtingen zoekt men deze stad op: van Midden-Amerika tot Europa, Afrika, Midden-Oosten, Azië tot zelfs Oceanië (Australië en Nieuw-Zeeland). Je komt hier dus in contact met bijna elke cultuur die je kunt bedenken. Het zorgt er ook voor dat de stad bruist met activiteiten voor deze studenten. Van voetbaltoernooien tot pubquizen, studentenfeesten tot saunatrips; aan activiteiten geen gebrek. Facebook doet hierbij wonderen om in contact te komen met anderen.

Daarnaast leent de ligging van Göteborg, grofweg midden tussen Oslo, Stockholm en Kopenhagen, zich ook uitstekend voor trips naar andere delen van Scandinavië. Houd hierbij echter rekening met de niet bepaald vriendelijke prijzen. Zoals al de Scandinavische landen is ook Zweden duur vergeleken met Nederland, helemaal als je de 25 bent gepasseerd. Niet alleen reizen, maar elk aspect van het normale dagelijkse leven is hier over het algemeen net wat duurder. Kleine hoeveelheden die aan het eind van de maand toch lekker aantikken. Zorg dus voor een goede spaarpot voordat je vertrekt om optimaal te kunnen genieten, maar laat het zeker geen reden zijn om niet te gaan.

Deel dit artikel