Alain Starke. Foto | Bart van Overbeeke

Ask Alain | Hoe word ik grappig?

Heb jij ook een vraag die verrast dient te worden met een antwoord? Is je huisbaas incontinent, snap je niet waarom Vertigo groen is of loop je ergens anders tegenaan in je TU/e-bestaan? Just Ask Alain! Deze keer: een anonieme borrelganger met een onzeker gevoel voor humor.

De kwestie: 

“Beste Alain,

Bij borrels zijn er altijd van die rare figuren die de hele groep aan het lachen weten te krijgen. Ik vind ze eigenlijk belachelijk, maar mij lukt het nooit zo om mensen te laten lachen. Het lijkt alleen te kunnen door idioot te doen. Vertel eens hoe dat wel moet, grappig zijn.

Groeten, bedankt.”

Het antwoord:

Beste Bedankt, 

Hee, wat toevallig! Ik heb voor mijn vorige verjaardag het boek ‘Hoe word ik grappig?’ gekregen. Welke boodschap daaraan hangt mag iedereen voor zichzelf uitmaken, maar een expert ben ik inmiddels wel, want ja, ik heb het boek uit.

Het antwoord is dan ook eenvoudig: Doe gewoon wat leuker, ‘Bedankt’! Gewoon niet zo zuur het labeltje van je biertje afpeuteren terwijl anderen om je heen grappen over Kermit de Sticker/Likker/Snicker/Knikker/enz. vertellen. Gewoon niet meer jouw repetoire beperken tot grapjes van Coen & Sander, Funniest Home Videos of die YouTube-kerel van RTL Late Night. Gewoon een klein beetje idioot doen.

Ja, ondanks dat je die idioterie wil vermijden, gaat humor toch echt om het doen van onverwachte dingen, het doorbreken van patronen. Als je jezelf tijdens de volgende borrel in een hondenpak hijst, vijf minuten lang op handen en voeten door de ruimte gaat lopen en vervolgens keihard gaat miauwen, is er minstens één iemand die ‘LOL’ post onder het YouTube-filmpje dat je politieke carrière zal verpesten.

Je zult er dus toch echt aan moeten geloven, die ellendige idioterie. Maar kun je hem wel aan? Voor humor geldt namelijk twee dingen: Of je hebt ongelofelijk veel talent, of je bent bereid om langdurig te oefenen. Waar je dan op moet oefenen is een vervolgvraag en te uitgebreid om hier te behandelen; het spectrum van humoristische handelingen is namelijk erg breed.

Ik beperk me tot één belangrijk voorbeeld: het typetje, oftewel de imitatie. Door te schateren als Gordon, lucht uit je longen te pompen als Ron Brandsteder, of ‘DENNIS BERGKAMP’ te krijsen als <s>een speenvarken</s> Jack van Gelder kun je enorm veel fans scoren, maar ook als een roze carnavalsgieter van de Intratuin afgaan.

Een voorbeeld van hoe het mis kan gaan zijn mensen die Limburgers nadoen, met name degenen die niet dagenlang voor de spiegel hebben geoefend. Random Randstedelingen die schaterend ‘Hajeeeee’ zeggen tegen mensen uit Boxmeer is niet alleen afgezaagd en te simpel, maar ook nog eens fout.* Je moet dus ook niet teveel hooi op je vorktruck nemen.

Daarom, Bedankt, hier een pro-tip. Voortaan, als je iemand wilt gaan imiteren, doe dan een imitatie van iemand die niet goed kan imiteren. Nee, ik meen het. Als je op een borrel tegenover een stel Limburgers zegt: “Het is echt vervelend als zo’n kakker uit ’t Gooi naar je toe komt en dan ‘Hajeeee’ zegt. Ja, toch?!”, dan win je pas echt gemakkelijk zieltjes.

Tenzij jij die kakker uit ’t Gooi bent. Dan ben je gewoon een lul.

Groeten,

Alain

* Lieve mensen uit Boxmeer, jullie hebben massaal gereageerd/gehapt op mijn Limburg-classificatie in mijn vorige Ask Alain. Ik zal jullie in het vervolg ontzien. In tegenstelling tot Budel, Vlaams-Limburgs dorp.

Heb jij ook een vraag die verrast dient te worden met een antwoord? Is je huisbaas incontinent, snap je niet waarom Vertigo groen is of loop je ergens anders tegenaan in je TU/e-bestaan?Just Ask Alain!

Deel dit artikel