Alain Starke. Foto | Bart van Overbeeke

Ask Alain | Waar moet ik eten voorafgaand aan een borrel?

Heb jij ook een vraag die verrast dient te worden met een antwoord? Is je huisbaas incontinent, snap je niet waarom Vertigo groen is of loop je ergens anders tegenaan in je TU/e-bestaan? Just Ask Alain! Deze keer: een verontruste Limburger op het Limbopad.

De kwestie:Deze keer heb ik geen vraag toegestuurd gekregen, maar fietste ik er tegenaan. Op het Limbopad liep vorige week donderdag rond half 6 een Limburgse sjaars te bellen. Tot zover niets nieuws op de Groene Loper, maar ik luisterde een deel van zijn gesprek af:

“Daag jong*,

Hey, ich gaon sjtraks naor de bórrel, mèr ich wil nog gèt aete. […] Jao, angesj trèk ich dat neet hè, d'n hauve aovend beer drinke zonger get gegaete te hubbe. […] Hubs dich nog ein gooi suggestie?”

Oké, dat was wellicht nog moeilijker te volgen dan een aflevering van Man Bijt Hond of De Rijdende Rechter; hier is de vertaling:

Hey maat,

Hey, ik ga straks naar de borrel, maar ik wil nog wat eten. […] Ja, anders trek ik dat niet, hè, halve avond bier drinken zonder iets gegeten te hebben. […] Heb jij nog een goeie suggestie?

*Als iemand uit Simpelveld of Boxmeer zich gepasseerd voelt omdat jouw Limburgs wellicht anders klinkt: Es tut mir leid.

Het antwoord: Lieve Limburger,         

Ik snap je onzekerheid wel, na zo’n wild watergevecht tijdens de Intro heb je het idee dat bier drinken oorlog is. Aan je postuur te zien heb je die Intro maar ternauwernood overleefd. Je keek net ook wel een beetje jaloers naar een groepje passerende sjaarzen die gulzig friet van de Smullers aan het wegkauwen waren.

Als eerstejaars is het uitermate belangrijk om een goede indruk te maken, dus wat je eet bepaalt ook meteen je uitstraling. Een gezonde maaltijdsalade compenseert al die alcohol wellicht, maar dan ben je meteen een konijnenhipster. Een broodje brie? Dat is niet echt een langdurige oplossing en wel erg Frans. Een frietje dan maar? Kan, maar iets van de Smullers eten is alsof een NS-conducteur een frikandel in de magnetron heeft ontdooid.

Nee, lieve Limbo-sjaars, je stelt de verkeerde vraag: Niet ‘waar moet ik eten?’, maar ‘moet ik überhaupt wel eten?’ En het antwoord is nee. Dat hoeft niet. Ook niet voor je uitstraling.

Ten eerste duren de meeste borrels niet zó lang. Tenzij je lid bent van de barcommissie of TeMa studeert en dus tot 4 uur ’s nachts borrelt, red je het heus wel tot half 8, wanneer je halfdronken in de rij mag aansluiten bij de Happy Italy en vervolgens je gehemelte verbrandt aan de kokende mozzarella.

Ten tweede, het is een misvatting dat bier geen voedingswaarde heeft. Sterker nog, eten naast bier is juist slecht voor je.

Kijk, het belangrijkste element in bier is Vitamine Buik. Vitamine Buik zit ook in je eten, maar is ogenschijnlijk wat meer vertegenwoordigd in bier. Het is niet erg om Vitamine Buik tot je te nemen; sterker nog: het is best gezond, met mate. Als je echter te veel Vitamine Buik neemt kan je lichaam dit niet meer verteren en gaat het de vitamines opslaan. Drie k’raaien woar.

Eten ná het drinken helpt niet tegen de kater, dus laat dat ook maar zitten. Hoewel, vanwege de gezelligheid kun je best na de borrel ergens aangeschoten gaan dineren, maar doe dit alleen uit sociale overwegingen of omdat je een hekel hebt aan de lokale kebabtent-eigenaar. Want het eten heb je niet nodig, zolang je maar voldoende bier drinkt.

Hajje Wah,

Alain

Heb jij ook een vraag die verrast dient te worden met een antwoord? Is je huisbaas incontinent, snap je niet waarom Vertigo groen is of loop je ergens anders tegenaan in je TU/e-bestaan?Just Ask Alain!

Deel dit artikel