Elsevier: TU/e beste TU en favoriet onder professoren

Elsevier: TU/e beste TU en favoriet onder professoren

De TU/e is de beste technische universiteit van Nederland. Dat meldt het weekblad Elsevier in zijn jaarlijkse publicatie van Beste Studies. Bovendien is de TU/e favoriet onder hoogleraren en universitair hoofddocenten: volgens 57 procent van de docenten heeft Eindhoven de meeste topopleidingen. Daarnaast zijn Eindhovense studenten (54,5 procent) na die van Wageningen University (78,9 procent) het meest tevreden over hun eigen universiteit.

Op de website van Elsevier staan vanaf vandaag de overzichten met het oordeel van studenten en docenten over de diverse studies in Nederland. De onderzoekers keken daarbij ook naar het sociale leven in een studentenstad (onder andere kroegdichtheid en culturele voorzieningen), kansen op de arbeidsmarkt, keuze tussen hbo en universiteit, brede en specialistische studies, financiering (wat kost studeren?) en activiteiten naast de studie.

Vier van de zeven onderzochte technische vakgebieden aan de TU/e krijgen het predicaat ‘topopleiding’. Dit zijn opleidingen die volgens hoogleraren en universitair hoofddocenten een eerste plaats verdienen in de Elsevier Faculty Rating (EFR). Toppers in Eindhoven zijn Technische Informatica, Scheikundige Technologie, Technische Bedrijfskunde & - bestuurskunde en Technische Wiskunde. In de beoordeling gaat het om de kwalitatieve mix van bachelorprogramma, masterprogramma, docentenniveau en wetenschappelijke publicaties.

Rector Frank Baaijens van de TU/e is tevreden dat Eindhoven zijn hoge positie in de ranking handhaaft. “We zijn bijzonder trots op de kwaliteit van onze opleidingen en de waardering die we krijgen van onze studenten en collega's. Een geweldige erkenning voor de inspanningen en kwaliteiten van al onze docenten en medewerkers.”

Het onderzoek Beste Studies is een productie van Elseviers onderzoeksredactie. De ranglijst is gebaseerd op drie onderdelen: de oordelen van studenten over hun eigen opleiding in de Nationale Studenten Enquête (NSE) en oordelen van hoogleraren en universitair hoofddocenten in de Elsevier Faculty Ranking (EFR). Dit laatste gaat onder meer over de opleidingen op hun vakgebied, gegevens over toelatingseisen, studieadvies, rendementen, uitval, de studentenpopulatie en ‘studieswitchers’. Tot slot tellen ook de kwaliteitsoordelen van de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO) mee. In totaal gaat het om 767 opleidingen en 2.140 keuzemogelijkheden.

Bron: TU/e persteam

Deel dit artikel