En hoe is het in Daejeon?

Bereid je voor op de heerlijke pittige Koreaanse keuken, pak de eetstokjes erbij, doe je schoenen uit bij het binnentreden van een ruimte, geef geld aan met twee handen, overwin de taalbarrière door gebarentaal, buig en glimlach bij een begroeting en probeer de Koreanen te herkennen aan hun gezichtscontouren. Zuid-Korea is voor mij een land vol nieuwe culturele uitdagingen en ervaringen.

In het centraal gelegen Daejeon aan de Korean Advanced Institute of Science and Technology (KAIST) volg ik mijn vakken dit semester. De studenten hier besteden veel tijd aan hun studie en in de nacht doorwerken is heel normaal hier. De prestatie- en werkdruk zijn enorm hoog, maar alsnog gaan de Koreanen er vaak op uit.

Op de campus woon je in een dorm, hier slapen mannen en vrouwen apart en bij gebrek aan een keuken, eten we buiten de deur. De Koreaanse barbecue is zeker een aanrader en hier wordt uiteraard de nationale drank Soju bij gedronken.

Als interessant hoogontwikkeld land heeft Zuid-Korea veel te bieden. De metropolen Seoul en Busan zijn fantastisch, verder kun je een vulkaan op het eiland Jeju beklimmen, overnachten tussen de monniken in een tempel en de van origine Koreaanse verdedigingssport taekwondo beoefenen.

Wat mij opvalt, is dat je hier prachtig kunt hiken in de kleurrijke bergen. Natuurparken zijn er in overvloed en hiken met de locals is een ervaring om niet te missen. Je hoeft geen eten mee te nemen, want de Koreanen laten je graag hun specialiteiten proeven die zij meenemen tijdens het hiken. De bewoners zijn erg grappig en vriendelijk en met handen en voeten kun je een leuk gesprek voeren.

Zuid-Korea is een land vol verassingen en het wordt een prachtig avontuur.

Deel dit artikel