Arjan van Cruchten geniet met volle teugen van München.

En hoe is het in München?

Een beetje groter, een paar graden warmer, een vergelijkbaar taaltje en een overvloed aan Duitse premiumauto’s, zoals BMW, Audi en Mercedes. Hoewel de verschillen tussen Zuid-Duitsland en Nederland klein zijn, is het leven hier maar al te comfortabel.

Hoewel München inderdaad niet bekendstaat als een exotisch uitwisselingsoord, is het een zeer aangename stad waar je snel je draai gevonden hebt. Deze stad, twee keer zo groot als Amsterdam, biedt voor ieder wat wils: de serieuze student kan zich aan de universiteit uitleven tussen alle streberige Duitse studenten, terwijl de sportieve student een wandel- of fietstocht door de Alpen of rondom de vele meren maakt.

Mocht je toch liever gedurende het laatste jaar van je studententijd meer tijd op het terras doorbrengen, dan zit je hier goed met alle Biergartens waar vanaf ’s ochtends tot en met ’s avonds heerlijke biertjes uit München geschonken worden.

Ondanks de stadse omgeving kun je hier in de zomer goed ontspannen in de vele parken of een duik in de rivier nemen, waar iedereen langs de oever geniet van de zon en een goede barbecue.

Als dit nog niet goed genoeg klinkt, dan raak je misschien overtuigd door de Zuid-Duitse eet- en drinkcultuur: grote stukken vlees (van Weiβwurst, Hendl tot en met Schweinshaxl) met een calorierijke saus, een literpul bier gecombineerd met vele aardappelvariëteiten en Sauerkraut.

Verder behoort de regio Beieren tot een van de ‘power-provincies’ van Duitsland, wat enerzijds heeft geleid tot veel economische groei, maar anderzijds huurprijzen in en rondom München heeft opgedreven. Deze bedrijvigheid in en rondom München biedt echter mooie kansen voor een bijbaan of zomerstage bij traditionele Duitse bedrijven.

In tegenstelling tot andere uitwisselingsbestemmingen ga je in München niet achteruit op de kwaliteit van het onderwijs, heb je de mogelijkheid om goed Duits te leren spreken, zijn de Alpen nabijgelegen ter ontspanning (wielrennen in de zomer, skiën in de winter) en kom je terecht in een bourgondisch leefgebied, waar goed gefeest, gegeten en gedronken wordt.

Mocht je nog niet overtuigd zijn van het comfort van leven in München, kom dan (bij voorkeur gedurende het Oktoberfest) naar München en laat je zoals vele bezoekende vrienden positief verrassen door deze stad.

Deel dit artikel