Foto | Bart van Overbeeke

Kracht/en/veld | Handbal: Oktopus

Cursor gaat op bezoek bij alle sportverenigingen die de TU/e rijk is. Elke twee weken vind je hier een portret van een andere sportclub. Deze keer: handballen bij Oktopus

door

Hoe zou je de vereniging typeren?

“Het draait hier om prestatie. We zijn fanatiek binnen en buiten het veld. We hebben een winnaarsmentaliteit maar beschouwen onszelf ook als vriendengroep. Er is veel contact tussen de heren en de dames”, zegt Simon Nouws (tweedejaars Technologie Management).

Wat is er leuk aan handbal?

Robin Mennens, voorzitter van Oktopus en derdejaars Software Science, kan zijn tafelgenoten nauwelijks voorblijven met het noemen van positieve eigenschappen van handbal: “Lekker snel, heel fysiek, er mag veel, je kan er je energie kwijt. Na een potje handbal is je stress weg en je hoofd leeg.” En het is ook leuk dat je je tegenstander frontaal mag vastpakken en dan mag wegduwen. “Van achteren en van de zijkant mag dat niet, want dat is gevaarlijk.”

Vergis ik me of is meisjeshandbal heel gemeen?

“Ja, dat klopt”. Denise de Boer (derdejaars Bouwkunde) is de eerste om het toe te geven. “Vrouwen zijn heel geniepig. Ze hebben lange nagels en ze knijpen.” Zelf doet ze dat natuurlijk niet, zegt Denise terwijl ze op haar bovenarm onderzoekt of de kneuzing die er vanavond ingeknepen is, al zichtbaar is. Nee, nog niet, maar de blauwe plek is inderdaad in aantocht.

Welke tradities kennen de Okkies ?

“We vieren Oktoklaas”, zegt Yannick Bannink (eerstejaars Scheikundige Technologie). Als secretaris van de club mag hij zich speciaal verheugen, want hij wordt geacht de rol van zwarte piet te spelen. Robin was vorig jaar als voorzitter de pineut om Sinterklaas te zijn. “Iedereen mocht op mijn knie, kreeg een gedicht en een cadeautje. Ik heb 25 piepende octopussen uitgedeeld.”
Verder kennen Okkies een introweekend, een nieuwjaarsborrel en de seizoensopening. Dat is de eerste dag dat alle teams thuis spelen, dit jaar is dat op 3 oktober.

Wat is er bijzonder aan het Oktopushuis? Mag Cursor een keer mee-eten?

“Daar wíl je niet mee-eten!”, weet Yannick. “Toen ik eens spontaan langskwam, heb ik gemerkt dat daar standaard friet wordt gegeten.” Maar het is wel zo dat je daar als Oktopuslid altijd mág mee-eten. “Dat staat zelfs in het meerjarenbeleidsplan”, zegt Simon.

Facts and figures

Naam: Oktopus

Opgericht in: 1969

Beste prestatie:

GNSK kampioen 2012 (was in Eindhoven).

Aantal leden: 60 actieve leden. Drie competitieteams, twee heren- en een damesteam. 

Doel van dit jaar: promoveren naar eerste klasse Nederlandse Handbal Vereniging.

Bijzonderheid: Whatsappgroep met vijftig deelnemers die goed gevuld wordt en die gaat over dingen lenen, bier drinken, ict-problemen etc.

Wil jij ook met je sportvereniging in deze rubriek? Mail ons dan!

Deel dit artikel via je socials