Een van de banieren die biebbezoekers erop moet wijzen dat eten er niet meer is toegestaan.

Eetverbod in bibliotheek MetaForum

De TU/e gaat er strenger op toezien dat er niet wordt gegeten in de bibliotheek in MetaForum. Tot voorheen werd het gedoogd. Baliemedewerkers gaan studenten er op aanspreken en via banners wordt het verbod duidelijk gemaakt. Reden hiervoor is dat het steeds lastiger werd om de bibliotheek schoon te houden.

Complete pizzadozen, potten chocopasta of restanten van magnetronmaaltijden zagen de schoonmakers van MetaForum met enige regelmaat in de bieb opduiken. “Een keer een boterhammetje of een koekje vonden we nooit een probleem. En ook niet zozeer het eten op zich, maar wel dat het niet wordt opgeruimd”, zo vertelt Claire Vereecken, teamleider Frontoffice. “Het zou vanzelfsprekend moeten zijn dat je niet eet tussen computers en boeken. Het is erin geslopen en we gaan het nu strenger aanpakken.” Vooral rond tentamentijd was het ‘niet meer vol te houden’, volgens Vereecken. “De laatste tentamenperiode hadden we zeven extra containers nodig. En de schoonmaaksters doen goed hun best, maar kunnen ook niet alles doen.”

Reden voor schoonmaakonderhoud GOM, Dienst Interne Zaken en het Informatie Expertise Centrum om op zoek te gaan naar een oplossing. Daaruit volgde het besluit om vanaf 1 september eten in de bibliotheek niet meer toe te staan. Drinken mag nog wel. Er kan nog altijd gegeten worden buiten de bibliotheek: in de kantine van het MetaForum en op verschillende plekken op de eerste verdieping.

Baliemedewerkers gaan bezoekers erop aanspreken als ze zien dat iemand eet en/of afval achterlaat. Ook staan er inmiddels twee banieren die het eetverbod onder de aandacht brengen. Sancties worden voorlopig nog niet opgelegd. “We gaan eerst kijken hoe mensen erop reageren en of die rechtstreekse aanpak werkt”, stelt Vereecken.

Deel dit artikel