Full moon op Koh Rong - wat doe je dan? Juist!

En hoe is het in Siem Reap?

Het vliegtuig landt. De tuktuk brengt mij naar Pactics, het bedrijf waar ik in vier maanden aan mijn bachelor thesis ga schrijven. Onderweg ontwijken we dertien koeien en ontelbaar veel gaten in de weg. Met mijn gezicht vol zand en doorweekt van het zweet komen we aan. Ik ben in Cambodja.

Ik woon in Siem Reap, een vrolijke stad die als thuishaven dient voor een bezoek aan de Angkor tempels. Angkor is Cambodja’s nationale trots. Na een donkere periode onder het communistische regime van de Khmer Rouge, herinneren de tempels de Cambodjanen aan de grootsheid van hun volk. Lopen tussen de tempels heeft iets mystieks. Hoe dieper je de tempelstad in gaat, des te meer zijn de tempels opgeslokt door de jungle. Een monnik geeft me een glimlach als ik de gedetailleerde graveringen in de muren bewonder. Alles in Siem Reap ademt Angkor; van Angkor Mini Mart tot Angkor Muscle Gym en van Angkor hotels tot ja.. Angkor bier.

De Cambodjanen met wie ik veel in aanraking kom hebben nog een grote trots. Ze werken voor Pactics; de brillendoek- en hoesproducent van design labels als Prada, Ray Ban, Ralph Lauren en Bulgari. Deze organisatie combineert in hun visie maatschappelijk verantwoord en milieuvriendelijk ondernemen met een gezonde focus op winst. Het bedrijf biedt zijn werknemers een schone en veilige werkomgeving, een eerlijk loon, trainingen, een gesubsidieerde lunch, een babyopvang, helmen voor de motoren en een bibliotheek. “Pactics is the factory with 400 smiles. Pactics teaches people to share kindness and to volunteer in society. This is what I found important”, zegt productiemanager Sony. Mijn bachelor thesis onderzoekt de effectiviteit en efficiëntie van de leermogelijkheden die Pactics aanbiedt. Denk hierbij aan trainingen, procesverbetering en prestatieverbetering.

Het is interessant om te leven in een land dat geneest na een gruwelijke genocide. De stappen die gezet worden om de mensen beter te onderwijzen, van goed werk te voorzien en om de armoede te verkleinen, zijn veelbelovend. Wordt dit zo doorgezet, dan ligt de trots van Angkor ook in de toekomst.

Deel dit artikel