Martijn van de Ven (links) tijdens etentje met een vriend uit de dormitory.

En hoe is het in Hongkong?

Toen ik de mogelijkheid kreeg om in Hongkong stage te lopen bij NXP, met als doel het minimaliseren van setup-tijden in de semiconductor-backendproductie in China, hoefde ik daar niet lang over na te denken. Het leek me een mooie mogelijkheid om unieke ervaringen op te doen, waar ik veel van zou kunnen leren.

Begin september vertrok ik voor een periode van zes maanden naar Hongkong. Hongkong is een speciale administratieve regio (SAR) van de volksrepubliek China, met eigen wetten en regels, waardoor het kapitalistische Hongkong totaal niet te vergelijken is met de rest van China. Het is één van de belangrijkste financiële centra van de wereld. Het neemt een steeds belangrijkere plaats in bij de handel tussen China en het westen. Reden voor steeds meer bedrijven om zich in Hongkong te vestigen, met de production plant in het nabijgelegen China.

Ik had het ‘geluk’ een éénpersoonskamer te kunnen bemachtigen op de Hong Kong University of Science and Technology. De kamer bood, zacht uitgedrukt, niet bepaald veel luxe. En ook het beleid ten aanzien van bijvoorbeeld alcoholgebruik op de campus vergde van mij enig aanpassingsvermogen.

Na twee maanden vertoefd te hebben in Hongkong, kon ik voor het eerst de reis richting Guangdong in China maken. Het verkrijgen van een visum voor China was erg omslachtig en ik hoefde niet lang na te denken toen ik het voorstel kreeg vanuit de Chinese leiding van de production plant om langere tijd in een hotel in China te verblijven, om zodoende de visumperikelen te omzeilen. Blijkbaar had ik me in korte tijd voldoende populair gemaakt om mijn studentenkamertje te mogen verruilen voor een luxe hotelkamer.

Naast mijn bezoeken aan China en Hongkong heb ik ook Zuid-Korea bezocht. Hier heb ik een lang weekend vertoefd om een internationaal Semiconductor Symposium bij te wonen en om een paper te presenteren dat ik in Nederland al had geschreven vóór mijn vertrek.

Niet alleen heb ik een toptijd gekend in deze stageperiode, ik heb er ook erg waardevolle contacten met het bedrijfsleven aan overgehouden. Al met al is deze stage perfect representatief te noemen voor mijn master Manufacturing Networks (tegenwoordig gelieerd aan Manufacturing System Engineering). De theorie wordt in praktijk gebracht, in bruikbare applicaties. Dat ik daarnaast drie verschillende landen heb kunnen bezoeken tijdens één stage, was een unieke bijkomstigheid.

Deel dit artikel