Foto | Bart van Overbeeke

Aanschuiven bij Kerkstraat 34b

Elke twee weken schuift Cursor aan tafel in een Eindhovens studentenhuis. De koks geven hun succesrecepten prijs en en passant leren we het huis, de gewoontes en bewoners kennen. Deze keer: aanschuiven bij Kerkstraat 34b.

door

Wat is dit voor een huis?
Een bont gezelschap van zeven jongens en drie meisjes - variërend van eerstejaars tot vierdejaars studenten aan diverse hbo-opleidingen en de TU/e, plus een ex-student - bewoont het pand aan de Kerkstraat. Met z’n allen hangen ze rond een statafel in een lege huiskamer omdat al het meubilair heeft moeten wijken voor het huisfeest. Over een uur zullen de eersten van de 100 genodigden arriveren. “Strip”, wijst Marijn Kruijsse, (vierdejaars Technische Natuurkunde) naar de Spongebob-stripfiguren en een tekening van een paaldanseres die het thema uitbeelden op de muren, de gekleurde kartonnen mobiles aan het plafond en het behang gemaakt van pagina’s uit de Donald Duck. “De kleren die we hebben gemaakt volgens de dresscode ‘Meerminman’ voor de heren en ‘Mosseljongens’ voor de dames, een dj plus stellage en negen ijskasten vol bier”, somt hij op na de vraag wat er verder nog aan voorbereidingen zijn getroffen. “120 kratjes om precies te zijn en nog wat wijn”, vult vervolgens Jimme Been, (afgestudeerd aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding) het rijtje aan.

Zijn er huisregels?
“Niet roken in de huiskamer”, noemt Marijn als eerste. “Elke week je huistaken doen”, vult Dominique Fürst (derdejaars Industrial Design) aan. “Dat betekent de keuken, de gangen en de badkamer schoonmaken, vuilnis en glas naar buiten brengen en oud papier klaarzetten. Elke week hè Bram”, lacht Dominique plagerig naar de kok. Ook Toon de huisschildpad - voor de gelegenheid in de gang geparkeerd - staat op het takenlijstje. “Hij woont hier al vanaf het moment dat de huisbaas hier kwam wonen, nu zo’n 26 jaar geleden”, zegt Rick Raessens (tweedejaars Werktuigbouwkunde). Hij weet nog twee regels te noemen waar strikt aan gehouden wordt: “Nieuwe bewoners mogen geen bekenden van de huidige bewoners zijn.” Hij mag er van de anderen niet over uitweiden. Daarnaast is ook niet de bedoeling dat er relaties ontstaan. “Want dat loopt altijd slecht af.”

Recept : pasta met groenten en gehakt in tomatensaus

Bram Leunisse, eerstejaars Technische Bedrijfskunde, kookt pasta met wat die dag in de aanbieding is, voor 10 personen.

Bak 2 kilo gemengd gehakt
Bak in een andere pan 300 gram champignons, 6 in stukjes gesneden puntpaprika’s en doe daar 1 grote zak spinazie bij
Kook 1,5 kg penne
Roer 2 grote potten tomatensaus door het groentemengsel
Voeg daar 2 blikjes tomatenpuree en een eetlepel Italiaanse kruiden aan toe.

Eet smakelijk!

Zijn er tradities?
“Voor het jaarlijks kerstdiner - dat we meestal pas in januari houden - koken we per duo een gang. Dan zitten we hier aan lange tafels maar eten geen culinaire hoogstandjes. Zolang het maar niet verbrand is, zijn we al tevreden”, zegt Bram Leunisse, eerstejaars Bedrijfskunde. “Bij WK´s en EK’s kijken we via de beamer samen naar voetbalwedstrijden. We bouwen dan een tribune van kratjes. Heel gezellig”, aldus Marit Welten (vierdejaars Human Resource aan de Fontys). Dominique: “We gaan regelmatig naar de bioscoop of stappen en nu sparen we zegels voor een gezamenlijk uitstapje naar de Efteling. Dat wordt dan misschien ook nog weleens een traditie.”

Wil jij ook met je huis in deze rubriek? Stuur ons dan een mailtje!
Smaakt dit artikel naar meer? In onze rubriek 'Aanschuiven bij' vind je alle verhalen tot nu toe.

Deel dit artikel via je socials