Kijkje in De Keizer.

Demos huist in april over naar De Keizer

Demos hoopt volgende maand te verhuizen naar haar nieuwe sociëteit in de binnenstad. In het monumentale pand aan de Keizersgracht zijn de grootste klussen geklaard en wordt momenteel volop afgewerkt en ingericht. Sociëteit Batjevier in de Bunker, zo’n 45 jaar het hart van de studentenvereniging, wordt stukje bij beetje leeggeruimd.

Voor het meest ingrijpende en meer specialistische werk werden aannemers ingehuurd, maar verder is de verbouwing van De Keizer “een echt studentenproject”, vertelt Demos-president Robin de Jong met trots. Onder meer vanuit budgettair oogpunt doen de studenten zoveel mogelijk zelf. “We plamuren misschien niet zo netjes als een professional, maar dat is alleen maar leuk; dat maakt juist een studentenvereniging.”

Toch zal de architect van het monumentale pand zich zeker niet omdraaien in zijn graf als hij de studenten bezig zou zien, zegt De Jong met overtuiging: “De monumentale aspecten van het pand, zoals de mooie plafonds en het trappenhuis met zijn marmeren vloeren en bronzen trapleuningen, zijn keurig behouden. Maar verder is het gebouw ingericht als een moderne, nieuwe studentensociëteit - en juist de combinatie van beide is heel mooi”.

Bedrijven leggen op dit moment aan de Keizersgracht de laatste hand aan onder andere de elektriciteit en de bouw van de bar. Verder moet de vloer van de bovenzaal nog een toplaag krijgen. Demos is intussen in de Bunker begonnen met leegruimen, maar de activiteiten in Batjevier gaan zoveel mogelijk door: “We willen niet weken dicht zijn”.

Over een paar weken huizen eerst de bestuurskamer en vergader- en werkruimtes over naar de Keizersgracht, daarna volgt het horecadeel. Bijna de hele huidige inventaris gaat mee, waarbij de meterslange en zware houten tafel uit Demos’ conferentiekamer waarschijnlijk de grootste uitdaging gaat zijn. Ook de printer en kluis van de vereniging worden volgens De Jong “wel even een punt. De printer moet bijvoorbeeld helemaal naar boven, maar de trapopgang is te smal. Dat zal wellicht via het raam moeten, met een ingehuurde kraan”.

In het nieuwe onderkomen moeten onder meer “de laatste brandveiligheidszaken” nog worden goedgekeurd, ook wacht de vereniging op de zogenoemde Ontheffing sluitingstijd. Demos hoopt op eenzelfde regeling als het Eindhovens Studenten Corps heeft aan de Ten Hagestraat: “Zij moeten om 01.45 uur de voordeuren sluiten. Wie binnen is, mag blijven, maar eenmaal buiten mag je niet meer naar binnen.

Verrassingen

Demos hoopte eerder voor carnaval al zijn intrek te nemen in De Keizer, “maar je hebt altijd te maken met verrassingen. Zo hebben we qua water en elektra veel meer moeten vervangen dan verwacht; ook hebben we extra isolatiemaatregelen genomen”.

Er is de vereniging namelijk veel gelegen aan een goed contact met de buren, benadrukt De Jong. Met geluidsoverlast vanuit het pand zal het volgens hem trouwens wel loslopen, “we moeten vooral zorgen dat er geen lawaai komt van mensen die búiten het pand staan. Daarom hebben we bewust ook een rookruimte in het pand gemaakt”.

Directe buur Service Bioscoop Zien heeft volgens De Jong de afgelopen maanden “echt wel last gehad” van de verbouwing. “We hebben vaak samen om de tafel gezeten. Wij probeerden zoveel mogelijk voor elf uur ’s ochtends te doen, dan begint hun programma. Maar soms móesten we gewoon even langer door. Gelukkig stonden zij er heel positief in, en hebben ze bijvoorbeeld films naar andere zalen verplaatst.”

Begin mei wordt De Keizer geopend: eerst voor eigen leden, daarna is er een receptie voor onder andere de buurt, de gemeente en de TU/e. Ook staat een aantal feesten op het programma, waaronder één voor collega-verenigingen SSRE en E.S.C en roeivereniging Thêta, en een feest voor Demos’ zusterverenigingen uit Utrecht, Groningen, Wageningen en Delft. Daarna volgt een open feest “voor heel studerend Eindhoven’. De Keizer biedt plaats aan maximaal 510 mensen.

Vooral ouderejaars zullen de Bunker in eerste instantie best gaan missen, denkt De Jong. “We hebben hier 45 jaar gezeten; híer liggen onze herinneringen en hebben mensen vrienden voor het leven leren kennen.” Om haar rijke geschiedenis in de Bunker niet te vergeten, is de vereniging bezig met het schrijven van een almanak over Batjevier. Ook wordt een groot wandpaneel aan de oude sociëteit gewijd, dat straks naast de twee al beschilderde panelen uit de huidige conferentiekamer in het nieuwe onderkomen komt te hangen.

Deel dit artikel