Miljoenenbeurs voor modellering dynamische netwerken

Miljoenenbeurs voor modellering dynamische netwerken

De European Research Council (ERC) heeft een Advanced Grant toegekend aan TU/e-hoogleraar Paul Van den Hof van de faculteit Electrical Engineering. Met een bedrag van 2,5 miljoen euro is het één van de grootste onderzoekssubsidies die een individuele onderzoeker in de wacht kan slepen.

Met de beurs, bedoeld voor vijf jaar onderzoek, gaat Van den Hof (Control Systems Group)fundamenteel onderzoek doen aan het op data gebaseerd modelleren van dynamische netwerken. Het gaat hier om complexe systemen met een groot aantal onderdelen en onvoorspelbare verbindingen.

Het beheersen en optimaliseren van zulke systemen gebeurt in de praktijk aan de hand van modellen. Voor dit type complexe netwerken zijn de bestaande modelvormingstechnieken echter ontoereikend. Van den Hof gaat door grote hoeveelheden beschikbare data te verzamelen uit zulke systemen, de modellen ontwikkelen. Het project is vooral bedoeld om de theoretische basis te leggen voor dit soort geavanceerde modellen. De modellen kunnen vervolgens ingezet worden bij een groot aantal concrete voorbeelden van dynamische netwerken.

Te denken valt bijvoorbeeld aan zogeheten ‘smart grids’: intelligente en flexibele elektriciteitsnetwerken die worden gekenmerkt door verschillende soorten afnemers en een onvoorspelbaar aanbod. Een ander mogelijk toepassingsgebied is het optimaliseren van industriële productieprocessen, bijvoorbeeld door de interactie tussen verschillende processen van een geheel industrieel complex mee te beschouwen.

Bron: Persteam TU/e

Deel dit artikel