Praia Mole, een van de beroemdste stranden op  Florianópolis.

En hoe is het in Florianópolis?

Stagelopen in Brazilië, waar ga je heen dan, Rio de Janeiro of Sao Paulo? Vrijwel iedereen moest ik uitleggen waar Florianópolis ligt. Florianópolis, of Floripa zoals de mensen hier zeggen, is een stad op een eiland in het zuiden van Brazilië met ongeveer 500.000 inwoners. In Nederland vrij onbekend, maar voor Brazilianen en Argentijnen het paradijs en de favoriete vakantiebestemming.

Een paradijs is het zeker. Ondanks dat er twee keer zoveel mensen wonen als in Eindhoven zijn de natuur en het strand nooit ver weg. Het eiland heeft maar liefst 42 stranden, van afgelegen pareltjes tot gezellige feeststranden. In de weekenden ben ik veel te vinden op het strand of op een universiteitsfeest. Ieder weekend geeft een andere studievereniging een open bar feest voor minder dan vijftien euro waar tot wel tienduizend studenten op afkomen!

Helaas wordt het nu langzaamaan winter, maar er blijft genoeg moois te zien en te doen. Mooie wandelingen door de prachtige natuur en, mocht je uitgekeken raken op het eiland, dan vlieg of ‘bus’ je makkelijk naar prachtige plekken als Foz do Iguaçu of Rio de Janeiro.

Mijn stage doe ik bij een startup in hybride zonnepanelen, Soluz Energia. Een energiek duo heeft met zijn innovatieve oplossingen meerdere contests gewonnen en werkt hard om Braziliaanse huishoudens aan zonnepanelen te krijgen. Het is enorm gaaf om mee te helpen in de ontwikkeling van een prototype naar productie, maar tegelijkertijd merk je in het werk wel hoe de Braziliaanse bureaucratie innovatie belemmert.

De startup is jong en vanuit de universiteit van Florianópolis begonnen, wat ervoor zorgt dat ik toch iedere dag tussen de studenten van werktuigbouwkunde in het Boiling lab zit te werken. Ik ontmoet zo veel gezellige labgenoten, leer een beetje Portugees en voel me zo toch vooral student. De tijd vliegt op deze manier en ik denk dat ik de relaxte levensstijl terug in Nederland enorm ga missen.

Deel dit artikel