Als je lang genoeg in Korea blijft, begin je langzaam op een Aziaat te lijken.

En hoe is het in Ulsan?

Annyeonghaseyo! Ik studeer dit semester in Ulsan, Zuid-Korea. Veel studenten gaan aan een andere universiteit studeren in het buitenland om een andere cultuur te leren kennen, nieuwe mensen te ontmoeten en rond te reizen. Voor mij was dit zeker ook het geval en Zuid-Korea was voor mij de beste bestemming!

De universiteit is nog jong (in 2009 begonnen) maar heeft de ambitie om bij de top 10 technische universiteiten ter wereld te horen. Hier zijn ze erg serieus in, en op de moderne campus, de professionele faciliteiten en overambitieuze studenten valt niets aan te merken. De Koreaanse studenten zijn erg trots op hun universiteit, waarvoor ze speciaal geselecteerd moeten worden en vaak al jaren voor aan het studeren zijn. Wij, negen masterstudenten van Technische Bedrijfskunde, konden echter gemakkelijk komen om de mooiste tijd van ons leven te hebben!

Als Hollander is het sowieso goed vertoeven in dit land. Waarbij de stille verlegen Koreanen, al dan niet slapend, aan veel regels zijn gebonden, kun je als grote westerling of ‘blonde god’ (niet mijn woorden) veel voor elkaar krijgen bij professoren of de gemiddelde Koreaan. De blanke Europeaan wordt hier gezien als een filmster en een gunst is snel te krijgen (inclusief een weekje vrij, gratis drankjes of een VIP-tafel in de kroeg).

Mijn keuze voor Zuid-Korea was vooral gebaseerd op de ligging. Een ontwikkeld land voor het studeren en veel mogelijkheden om rond te reizen. Het blijkt dat Zuid-Korea ook nog een ontzettend mooi en interessant rijstland is, wat mij vooral opviel toen ik laatst het hoogste punt (2.000 meter) bereikte op het vulkaaneiland Jeju.

De cultuur en de taal zijn even bijzonder als onbegrijpelijk, geloof me, ik heb het geprobeerd! Naast de wekelijkse trips in Zuid-Korea (mijn weekend duurt hier vier dagen) heb ik al een rondreis door Japan achter de rug en zit ik bij het publiceren van dit bericht in Beijing te wachten op mijn vlucht naar Pyongyang, om een rondreis te maken door het bijzondere en afgesloten Noord-Korea! En als ik hier toch ben, kan een reis door andere landen (Myanmar, Thailand, Vietnam) na mijn semester ook zeker niet ontbreken. Mooie tijd dus. Studeren in het buitenland? Zeker doen, het is super mooi!

Deel dit artikel