En hoe is het in Melbourne?

‘Hey mate, how’s it going?’ hoor je de kassadames in de Albert Heijn niet zo gauw zeggen, maar hier in Australië is het de normaalste zaak van de wereld. In het ‘stressed-out’ Nederland kunnen we nog wel wat leren van de openheid en vriendelijkheid van de Melbournians. Voor mijn stage ben ik beland bij de Monash University in Melbourne, Australië, en ik heb nu al een aantal weken mogen genieten van de meest leefbare stad van de wereld.

Na een vliegreis van 22 uur en een tussenstop in Singapore (waarom heeft Schiphol geen vlindertuin?) kwam ik eindelijk aan in Melbourne. Waar je bij Australië denkt aan warme stranden en elke dag bbq’en, kwam ik aan in een koude, regenachtige stad; het is hier natuurlijk winter! 15 graden en donker om zes uur ‘s avonds is wel even wennen na die hittegolf in Nederland.

Ondertussen ben ik al gewend aan het weer en begint het Australische leven ook te wennen. Melbourne voelt erg westers aan, maar heeft toch veel kleine verschillen. De diversiteit onder de mensen is hier bijvoorbeeld enorm. Slechts 68 procent van de inwoners heeft Engels als moedertaal! Doordat het zo’n mengelmoes van culturen is, is het ook moeilijk om een ‘Australische’ cultuur aan te wijzen, wat de stad erg interessant maakt.

Naast het verschil in cultuur is ook de natuur hier compleet anders. Iedereen kent de scènes van Border Security dat mensen worden weggestuurd omdat ze een kilo gedroogde champignons mee willen nemen, maar dat is dus om de unieke biodiversiteit te beschermen. De vogels maken hier een ongekende herrie en de bloemen lijken wel uit een sprookje te komen. Ik ben ook al vrienden geworden met possums, extreem schattige buideldiertjes.

Al met al is Melbourne echt een super vette en interessante stad. Ik kan het zeker aanraden om je stage hier te zoeken!

Deel dit artikel