Foto | Loraine Bodewes

Intro '17 | Brunchen in de schaduw van Sint Catharien

Al drie dagen in touw en dan de dag toch weer beginnen waar die waarschijnlijk een paar uur daarvoor geëindigd is: op het Stratumseind. Dat is alleen voorbehouden aan echte bikkels en zoals het zich laat aanzien zitten die vooral bij Bouwkunde en Technische Bedrijfskunde. Bij café Spijker gaan de broodjes kroket deze ochtend hard - en er worden niet alleen glaasjes melk bij gedronken.

Geen probater middel tegen een kater dan een nieuw biertje, denken nogal wat introgangers bij de brunch op het Stratumseind, onderaan de voet van de Sint-Catharinakerk. Er zijn broodjes met kaas en ham, maar het meest in trek zijn toch wel de broodjes kroket. En om de ouders maar direct even gerust te stellen: er staat ook een grote mand met fruit.

Andra uit Roemenië is dit jaar present als intromama, want vorig jaar heeft ze zelf zo genoten van de Intro dat ze er dit jaar weer onderdeel van wilde uitmaken. Een broodje kroket heeft ze nog niet weten te scoren, dus moet ze zich even behelpen met een broodje kaas. Ja, na haar bachelor bij Bouwkunde zal ze hier ook zeker de master gaan doen. Ze is gecharmeerd van het studeren en leven in Eindhoven. “Een stuk losser dan in mijn thuisland en dat bevalt goed.”

Wat wazig voor zich uit starend treffen we Mark uit Maastricht aan. Hij vermaakt zich al drie dagen prima, zit bij Technische Bedrijfskunde in een leuke groep met mensen uit onder meer zijn thuisprovincie, Brabant en Zeeland. Wel even wennen aan Eindhoven dat toch net wat groter en drukker is dan Maastricht en aan de massaliteit bij zijn opleiding. Hij heeft zin om daarmee te beginnen en maakt zich vooral geen zorgen om de wiskunde. “Gewoon netjes meelopen en je opdrachten doen, dan komt dat ook wel goed”, vertelt hij braafjes.

Een tafel verderop zit de wat zwijgzame Kasparas uit de Litouwse hoofdstad Vilnius met drie van zijn Nederlandse groepsgenoten. Voor het eerst weg van thuis, maar daar lijkt hij geen problemen mee te hebben. “Ik ben net hier in Eindhoven gearriveerd en drie dagen is nog wel erg kort om al heimwee te hebben.” Later dit studiejaar komen zijn ouders een keer op bezoek.

Hij moest kiezen tussen studeren in Engeland of Nederland en de Brexit gaf uiteindelijk de doorslag. Waar moest hij het meeste aan wennen deze eerste dagen? “Dat hier zo ontzettend veel met de fiets gedaan wordt. Dat is in Litouwen echt niet zo.”

Nog opmerkelijk fris oogt het groepje Cuba Industria, maar dat komt deels ook omdat de twee stevigste innemers van alcoholische versnaperingen nog brak op bed liggen. Maar de hele groep heeft het opperste respect, want op dat gebied houden die twee de eer van groep hoog.

Hoe komen ze eigenlijk aan de naam, is er nog een speciale band met dit communistische paradijs van de familie Castro of met de rum? Nee hoor, het thema bij Technische Bedrijfskunde is dit jaar ‘Verleg je grenzen’ en dit clubje kreeg Cuba toegewezen. Vandaar dus.

Voor wie geen genoeg krijgt van de Intro: meer foto’s, nieuws en andere updates vind je op Cursors Facebookpagina, Twitter en Instagram.

Deel dit artikel