En hoe is het in Buenos Aires?

Buenos Aires, waar moet ik beginnen? Zuid-Amerika met een vleug Europa, om blij van te worden. Ondertussen zit ik al sinds begin juli in Argentinië en nog steeds heb ik geen zin om terug te keren naar Eindhoven. Zal ook wel iets te maken hebben met de naderende zomer op het zuidelijk halfrond en mijn liefde voor warm weer.

Maar, BA: geen stad voor sightseeing, wel geweldig om te wonen. Als je van hapjes, drankjes en dansjes houdt, kun je hier je geluk niet op. Ik ken dan ook geen enkele exchange student die slanker terugkomt, integendeel. Wijn, vlees en meer lekkers zijn hier onderdeel van de cultuur.

Met de stijging van de temperatuur stijgt ook de bedrijvigheid buiten. Terrasjes op elke hoek van de straat, lekker in het park zitten of ’s avonds nog even chillen op je dakterrasje. Vergeet de tango, ’s nachts (ja ’s nachts, het uitgaansleven begint pas om twee en eindigt om zeven) dansen de Argentijnen salsa, cumbia en reggaeton. En dat doet de gemiddelde Argentijnse man beter dan de Nederlandse vrouw. Ik stel dan ook voor om een maand Zuid-Amerika op te nemen in de verplichte professionele vaardigheden van de mannelijke Eindhovense student.

Naast al dat leuks: de Argentijnen zijn nooit op tijd, het Brabants kwartiertje is er niks bij. Zelfs ik, in Nederland toch echt een laatkomer, ben in Argentinië punctueel. Het is ook een jong land met een altijd ingewikkelde politieke en economische situatie die heel belangrijk is in het dagelijks leven. Een erg gesloten economie waarin weinig geïmporteerd wordt, wat je ook merkt als exchange student (paniek, er is geen H&M!). 

Drie dagen per week ga ik naar ITBA (Instituto Technológico de Buenos Aires), dat erg anders is dan de TU/e. Ook al is het een goede, private universiteit, het gebouw is vergelijkbaar met het Paviljoen (ik voel me er dan ook opmerkelijk goed thuis). In het verhaal van Iris (Zuid-Korea) las ik dat geen student een vraag durft te stellen tijdens college, bang de tijd van de leraar de verspillen. Hier is het andersom, studenten vallen over elkaar heen en schreeuwen nog net niet om hun zegje te doen. Een leuke ervaring en goed voor wat meer extraversie.

Tot slot: Argentinië is prachtig. Ik heb tripjes gemaakt naar de tropische Iguazú-watervallen, kleurige rotsformaties op gortdroge grond met cactussen rondom Salta, de Andes met bergen, meren en gletsjers in Patagonië en uitgestrekte wijnvelden in Mendoza. En dat allemaal in één land, ongelooflijk divers.

Deze reisjes, samen met de warme Argentijnen, levendige stad en gezellige universiteit inclusief studenten, zorgen ervoor dat ik hier een toptijd heb. I’ll be back en zoals ze hier zeggen, nos vemos Argentina!

Deel dit artikel