Brandweer laat MMP verbouwen

De brandweerkazerne bij het Multimediapaviljoen (MMP) krijgt volgende week een nieuwe garagedeur. Dat is nodig om de brandweerwagen van Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost, die sinds deze zomer een vestiging op de campus heeft, ’s nachts binnen te kunnen stallen. Vanaf februari 2018 wordt een woonunit tegen MMP aangebouwd; dan kunnen de mannen en vrouwen van de regiobrandweer zelf ook binnen overnachten.

Sinds afgelopen zomer zijn het TU/e-brandweerkorps en de regionale brandweer gaan samenwonen in de TU/e-kazerne in het MMP. Dat mes snijdt aan twee kanten: voor de TU/e is het steeds belangrijker dat er ook ná kantooruren brandweerzorg is, denk aan het groeiend aantal activiteiten in de avond en aan de twee woontorens, en de regionale brandweer was sinds de regionalisering in 2014 juist op zoek naar extra locaties om de hele regio te bedienen. Het universiteitsterrein bleek zeer geschikt.

De TU/e-kazerne is nog níet optimaal voor het samenwonen. De bedrijfsbrandweer van de TU/e bestaat uit veertien vrijwilligers, die elders op de campus werken, en drie mensen die tijdens kantooruren op de kazerne zijn. De regionale brandweer heeft 24 uur per dag een bezetting van vier personen.

Tot nu toe brengen de medewerkers van de regionale brandweer na kantooruren hun tijd door in de Deken van Somerenstraat in het centrum van Eindhoven. Daar nemen zij hun tankauto ook mee naar toe. De wagen moet binnen staan, want om snel te kunnen instappen, staat hij niet op slot. Bovendien moet alle buitenboordse apparatuur veilig achter een gesloten garagedeur.

Vier bedden

De garagedeur in het MMP is momenteel niet hoog genoeg om de regionale wagen door te laten. Volgende week zal dat aangepast worden. In februari komt er rond het MMP een ingrijpendere verbouwing. Dan wordt er aan de zijkant bij het parkeerterrein een woonunit geplaatst. Daarin is een woonkamer en slaapruimte voor vier personen. “Het is een mobiele unit die we tijdelijk huren”, zegt brandweercommandant Van der Heijden. “Dat kan tot eind 2019, daarna is de bedoeling dat er een permanente behuizing komt."

Van der Heijden zegt dat het samenwonen, en samen oefenen op maandagavond, goed bevalt. “Het is voor ons korps een verbreding van kennis en ervaring, want we krijgen te maken met nieuwe situaties. Voorheen waren het voornamelijk automatische rookalarmen en ongevalletjes met gevaarlijke stoffen waar we op af moesten gaan. Onze brandweermensen hebben nu ook de mogelijkheid om mee te gaan met brandweer Eindhoven naar meldingen buiten de campus. Laatst hebben we bijvoorbeeld geassisteerd bij een beknelling van een scootmobiel." Bovendien heeft de TU/e-brandweer ook de mogelijkheid te oefenen met materieel zoals een hoogwerker en ander specialistisch materiaal van de regionale brandweer.

Deel dit artikel