Nieuw basisvak Bachelor College: Data Engineering

Basisvak Modelleren wijkt voor Data Engineering

Iedere ingenieur die de TU/e momenteel opleidt, krijgt in zijn of haar carrière te maken met grote datasets. Daarom komt met ingang van collegejaar 2017/2018 het basisvak Data Engineering op het curriculum. Het basisvak Inleiding Modelleren zal daarvoor plaatsmaken; dit onderwerp wordt in het vervolg in de majorvakken ingevuld.

Bij de vaardigheden die een ingenieur in de 21steeeuw nodig heeft, hoort omgaan met programmeren, vindt de dean van het Bachelor College. “Hiervoor was nog geen plaats naast de basisvakken wiskunde, natuurkunde, ontwerpen, modelleren en USE - alle nodig om ingenieurs met elkaar te kunnen laten communiceren”, zegt Lex Lemmens. “Maar het wordt steeds belangrijker dat een ingenieur kan omgaan met grote datasets, meer nog dan dat hij of zij zelf kan programmeren.”

Daarom wordt nu een basisvak ontwikkeld dat als werktitel Data Engineering heeft meegekregen. Natalia Sidorova van Technische Informatica is de verantwoordelijk docent hiervoor. Het is de bedoeling dat het in het derde kwartaal van collegejaar 2017/2018 op het programma staat. “Maar dat is kort dag”, vreest Lemmens. “Op 1 april gaan we beslissen of het echt doorgang krijgt. Dan moet namelijk de vakkengids gevuld zijn.”

Om plaats te maken voor dit nieuwe, vijf studiepunten tellende vak, zal Inleiding Modelleren verdwijnen als basisvak. Besloten is modelleren onder te brengen in de majorvakken, zodat iedere discipline hieraan een eigen invulling kan geven. Uit de eerste grote externe evaluatie van het Bachelor College, die in de eerste helft van 2015 plaatsvond, kwam namelijk naar voren dat het basisvak Inleiding Modelleren niet goed algemeen vorm te geven is.

Lemmens: “Het bleek dat iedere discipline een eigen richting volgt bij het modelleren. En het was nou net bedoeld, net als de andere basisvakken, om te laten zien dat er generieke aanpakken zijn voor ingenieurs. Maar een biomedisch ingenieur modelleert anders dan een scheikundig ingenieur. Het is dus heel moeilijk dat generieke naar voren te brengen. Daarom gaan we het anders in de opleiding zetten.”

Studenten die Inleiding Modelleren in augustus 2017 niet gehaald hebben, krijgen de keuze tussen nog twee keer herkansen of het volgen van het nieuwe basisvak. 

Deel dit artikel