Workshop flirten. Foto | Bart van Overbeeke

“Flirten is óók leuk omdat je kunt falen”

Seksueel, sociaal en professioneel flirten. Daarover ging woensdagavond de workshop The Art of Flirting, georganiseerd door Studium Generale en TINT. Over subtiliteit, de juiste lichaamstaal én waarom Nederlanders niet de beste verleiders zijn.

door

Iemand een compliment geven terwijl je een pokerface trekt. Het blijkt makkelijker gezegd dan gedaan blijkt uit de lacherige pogingen van de ruim vijftig studenten in het Gaslab. “Complimenteer iemand alleen als je het meent. Je verbale communicatie moet overeen komen met je lichaamstaal. Zo niet, zullen mensen je niet serieus nemen en je zelfs niet mogen”, aldus flirtcoach Drazen Lisak.

Volgens Lisak is flirten véél meer dan een date hebben of een partner vinden. Flirten is een levenshouding waarbij je je vriendelijk, charmant en positief opstelt. Ook op sociaal of professioneel vlak kan flirten je veel opleveren. Hij geeft zijn publiek de nodige adviezen.

Zelfvertrouwen is belangrijk, maar geen absolute voorwaarde om op iemand af stappen. “Hoe langer je wacht, hoe nerveuzer je wordt. Flirten is gewoon dóen.” Daarnaast is het zaak dat de ander jou aardig vindt. Subtiliteit is daarbij de beste strategie. “Sommige mensen willen vooral laten zien hoe slim ze zijn. Maak je ego kleiner en focus op de ander.” Probeer daarnaast in gesprekken negativisme te vermijden omdat dingen die je irriteren je een down gevoel geven. Passie daarentegen is aanstekelijk. “Als je een presentatie geeft die niet coherent is, zijn mensen geneigd je dat vergeven als ze merken dat je gepassioneerd bent.”

Als je ogen maar stralen

Wat betreft lichaamstaal is met name je blik belangrijk. “Je hoeft je tanden niet te laten zien of de rest van je gezicht te gebruiken, het is voldoende als je ogen stralen. Als ik een zakelijke afspraak heb terwijl ik niet lekker in mijn vel zit, probeer ik een stralende blik te produceren. Het is bewezen dat je brein hierop reageert waardoor je je vanzelf beter gaat voelen.”

De flirtcoach heeft daarnaast een aantal oefeningen in petto voor zijn publiek. Van elkaar aankijken met stralende ogen (“denk aan je geliefde of je huisdier”) tot het gebruik van lichamelijk contact zoals een tikje op de elleboog. Dat laatste voelt weliswaar wat onnatuurlijk, het is wél een goede ijsbreker. Shivam Kapoor, bachelorstudent Electrical Engineering, vindt het dan ook de beste tip van de avond.

Op professioneel vlak gelden grotendeels dezelfde regels, met enige nuances. Zo coachte Lisak ooit een groep vrouwelijke managers die aangaven juist zo min mogelijk te lachen op de werkvloer. “Omdat lachen mannen de indruk zou geven dat ze alleen maar mooi zaten te zijn.” Vrouwen kunnen daarentegen sneller gebruik maken van aanraking op professioneel vlak. “Mannen moet daarmee iets voorzichtiger zijn.”

"Nederlanders zijn veel te serieus als het op flirten aankomt"

Nederlanders staan niet bekend om hun flirting skills. Lisak, geboren Kroaat: “Mensen in Nederland zijn veel te serieus als het op flirten aankomt.” Een blauwtje lopen is volgens hem helemaal niet erg. “Flirten is óók leuk omdat je kunt falen. Hoe vaker je bent afgewezen, hoe makkelijker het wordt op iemand af te stappen.”

De Litouwse Marius Lazauskas vindt bovendien dat Nederlandse cafés niet bepaald ideaal flirtterrein zijn. “Na elf uur wordt de muziek zo hard gezet dat je überhaupt niet meer kunt communiceren.” Hoewel de masterstudent Architecture weinig nieuwe dingen gehoord heeft, heeft hij geen spijt van zijn deelname. “Veel van wat er voorbij kwam, heb ik ooit al eens gegoogeld. Maar soms is het fijn dit soort dingen eens van iemand anders te horen.”

Deel dit artikel via je socials