Thijmen in Busan tijdens het hiken van de berg Geumjeong-san.

En hoe is het in Daejon?

Zuid-Korea. Mensen zien dit typisch als een relatief onbekend, maar ook welvarend en technologisch land. De connectie met Noord-Korea is ook snel gemaakt door al het nieuws over Kim Jong-Un de laatste tijd. Zuid-Korea heeft veel te bieden aan een exchange student als ikzelf: lekker en goedkoop eten, de vele karaoke-avonden, gezellig slapen met de Koreanen in de bieb, de neon-verlichte straten van Seoul, de kans om Noord-Korea van dichtbij te zien, de Demilitarized Zone (DMZ), enzovoorts.

Mijn avontuur speelde zich de afgelopen maanden af in Daejeon aan de Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST). Dit is één van de meest prestigieuze universiteiten van Korea waar iedere Koreaan graag wil studeren. Een belangrijke reden hiervoor is dat je niet in militaire dienst hoeft als je aan de universiteit gaat promoveren.

De Koreaanse cultuur verschilt op een behoorlijk aantal punten van de Nederlandse cultuur. De Koreanen doen veel dingen excessief. Ze werken lange dagen van soms wel twaalf uur waarbij een aanzienlijk deel van die tijd slapend wordt doorgebracht. Dit vinden ze normaal omdat een persoon die hard werkt volgens hen ook rust nodig heeft. Het is niet ongebruikelijk dat ze nep-slapen op hun werk om te laten zien dat ze hard werken.

Verder is er een grote machtsafstand tussen oudere en jongere personen. De junior mag de senior nooit iets weigeren. Een bekend probleem is dat dit de drankcultuur bevordert doordat de senior vaak een rondje geeft voor de rest. Aan de andere kant levert dit ook vele gezellige avonden in de karaokebar op met de normaal gesproken verlegen en gesloten Koreanen!

Zuid-Korea is een prachtig land. Hiking is daar de nationale sport en ieder weekend zie je busladingen vol met mensen naar de nationale parken gaan. Dat moet je er zeker niet van weerhouden om zelf ook te gaan om van de mooie natuur en uitzichten te genieten. Het geeft een goed contrast met het drukke leven in de steden. Concluderend: Zuid-Korea is een zeer divers land met veel mogelijkheden voor een exchange, wellicht ben jij de volgende?

감사합니다  (Bedankt!)

Deel dit artikel