En hoe is het in Göteborg?

Mijn buitenlandse semester in Zweden begon zowaar zonnig. Halverwege augustus kwam ik aan in Göteborg, de tweede stad van het land. Gelegen aan de westkust heeft het vrijwel hetzelfde klimaat als Nederland, het is alleen een paar graden kouder. Dat betekent dat het in de zomer 25 graden kan worden, als je net als ik geluk hebt. Dat er op dat moment ook nog een groot cultuurfestival bezig was in de stad, maakte mijn eerste dagen in Zweden onvergetelijk.

Ook de rest van het semester was relatief warm voor Scandinavische begrippen. Tijdens mijn trip naar Lapland, in het noordelijkste gedeelte van Zweden, was de temperatuur rond het vriespunt. Hoewel dit zorgde voor enorm gladde wegen en paden, kon ik aan het eind gelukkig alle must-do’s afstrepen. Hierbij zaten een ritje op een huskyslee en sneeuwscooter, een duik vanuit de sauna in een letterlijk ijskoud meer, en het zien van het noorderlicht. Mocht je ooit in de buurt van Lapland komen, dan is een trip ernaartoe het zeker waard.

Dit was een ander voordeel aan Göteborg: het is een ideale thuisbasis voor reisjes naar de rest van Scandinavië. Ik heb elk land in de buurt bezocht. Mocht je dit willen doen, bereid je dan voor op hoge kosten, want het land is vrij prijzig. Gelukkig hebben meerdere mensen hier er last van, en heeft Göteborg er iets op gevonden. Op vrijdag hebben ze After work, waarbij je voor een mooi prijsje een biertje en eten kunt krijgen. Er is zelfs een kroeg die dit elke dag aanbiedt!

Al met al is Zweden een bezoek zeker waard. Bedenk wel dat de tijd ook daar vliegt, dus doe zoveel mogelijk!

Deel dit artikel