Bij de Tegernsee, een van de vele mooie meren in Bayern.

En hoe is het in Ingolstadt?

Habe die Ehre! Een avond begin januari in het in sneeuw verhulde hart van de Duitse deelstaat Bayern: bij een ijskoude temperatuur van -20 graden Celsius is er behalve een volgepakte Belgische auto niet veel meer beweging. De stad, waar zowat elke auto met vier ringen op de neus het levenslicht ziet, is een enthousiaste inwoner rijker. Herzlich willkommen in Ingolstadt!

Ik ben masterstudent Automotive Technology en sinds half januari doe ik voor een halfjaar mijn stage bij het kloppende hart van autobouwer Audi, bij de afdeling Entwicklung Anzeige / Bedienung – Gesamtkonzept.

Hoe moet je je een werkdag bij Audi voorstellen? Wel, als je net zoals mij van kindsbeen af een passie hebt voor auto’s, is het spreekwoordelijk één grote speeltuin. Om de vijf meter staat wel een prototype en ik heb meermaals als chauffeur (nieuwe) bedienconcepten tijdens testritten mogen uitproberen. (bv. in een SQ7, men kan het slechter treffen…). Mijn afdeling is ook super, ik word nagenoeg als volwaardig medewerker beschouwd en heb mijn eigen grote project gehad. Echt verrassend hoeveel vrijheid en verantwoordelijkheid je toch in zo’n immens bedrijf kunt hebben, wetende dat je mee beslist hoe bepaalde dingen over enkele jaren in auto’s ingebouwd gaan worden.

Ik heb me hier ook meteen thuis gevoeld, mede dankzij mijn acht fantastische medebewoners. Een Belg tussen zeven Duitsers en een Südtiroler is de perfecte combinatie voor een onvergetelijke tijd, die veel te snel omgevlogen is. Elk weekend heb ik wel iets gedaan; twee maal naar FC Bayern gaan kijken, een verlengd weekend in Südtirol verbleven, samen met de collega’s naar het Ingolstädter Pfingstvolksfest (uiteraard in Lederhose), skiën, et cetera.

Een dergelijke stage kan ik alleen maar aanbevelen, zowel op persoonlijk als op professioneel vlak, ik heb echt enorm veel geleerd het afgelopen half jaar. En wie weet, vertrekt er over enkele maanden, na mijn thesis, weer een volgepakte auto naar Duitsland, zij het dan voor een iets langere periode.
Eerlijk gezegd droom ik er al van…

Pfiati!

Deel dit artikel