Krapte dreigt in de togakamer

Doordat de instroom van nieuwe hoogleraren de afgelopen jaren stevig is toegenomen, wordt het voor de beheerder van de togakamer steeds belangrijker om te weten welke emeriti hoogleraren nog actief zijn. Anders kan over een jaar of twee krapte ontstaan bij het opslaan van de toga’s en het ongevraagd afvoeren ervan is geen optie.

Net als basketballers en vroeger de kompels in de mijnen beschikken de hooggeleerde heren en dames van de TU/e over hun eigen lockerroom. Op de onderste verdieping van het Auditorium staan in die ruimte in totaal zo’n 135 langwerpige kasten, die deels in gebruik zijn voor de toga's. Wie bij wie wordt gehangen is volstrekt willekeurig. Naast de kasten zijn er voor de hoogleraren ook nog een toilet en douche aanwezig.

“Van die douche wordt eigenlijk maar hoogst zelden gebruik gemaakt”, zegt Frank van Dalen, die als facilitair medewerker in het Auditorium ook de togaruimte onder zijn hoede heeft. “Op dit moment hebben we nog voldoende ruimte”, zegt Van Dalen aan het begin van het gesprek. Dit, om niet direct de indruk te wekken dat er nu al driftig gewoekerd moet worden met de beschikbare ruimte.

“Maar over twee jaar zou het een probleem kunnen worden. De laatste jaren treden er meer hoogleraren aan, al dan niet in deeltijd, en gaan er minder met emeritaat. Vandaar dat we nu alvast actief gaan proberen te achterhalen welke emeriti hoogleraren hier nog een toga hebben hangen, die ze eigenlijk niet meer gebruiken voor promoties of andere plechtigheden.”

Van Dalen heeft al gekeken of er lijsten voorhanden zijn die hem daar inzicht in kunnen verschaffen, maar die zijn er niet. “Elke hoogleraar die met emeritaat gaat, heeft nog vijf jaar het recht om hier een toga op te hangen. Dat is ook begrijpelijk, want vaak begeleiden ze nog promovendi, of hebben bij hun faculteit een zogeheten 0.0-aanstelling, of ze lopen nog mee in het cortège bij academische plechtigheden. Het zou fijn zijn als we na die vijf jaar een berichtje krijgen of ook dan nog een plekje moet worden vrijgehouden. Verlengen is namelijk wel mogelijk.”

Op dit moment hangen er zeker 20 toga’s, op een totaal van zo’n 125, waarbij Van Dalen geen idee heeft of die nog weleens om de schouders van de eigenaar worden gedrapeerd. “Het komt zelfs weleens voor dat een hoogleraar al is overleden en zijn toga hier nog steeds hangt. De nabestaanden hebben daar dan gewoon geen weet van. Waar mogelijk stellen we die op de hoogte. Ze kunnen de toga dan komen ophalen of ze kunnen hem doneren als leentoga. Daarvan hebben we er een stuk of twaalf. Bureau Promoties & Plechtigheden is bij uitstek de instantie om dat soort informatie aan door te geven, dan komt het uiteindelijk wel weer bij mij terecht.”

Deel dit artikel