De voetbalrobots van Tech United in actie. Foto | Tech United

Tech United gaat voor tiende WK-finale op rij

Robotvoetbalteam Tech United verdedigt van 27 tot 30 juli zijn wereldtitel, op de RoboCup in Nagoya, Japan. Als het TU/e-team de finale haalt, dan is dat voor de tiende keer op rij. Bij winst pakken de Eindhovense voetbalrobots hun vierde wereldtitel. In de competitie voor ‘hulp-in-huis’-robots hoopt Tech United voor het eerst de WK-titel te bemachtigen, na tweede en derde plaatsen op vorige toernooien.

door

RoboCup is het wereldkampioenschap voor intelligente robots in verschillende disciplines, met bijna vierduizend deelnemers uit veertig landen. Tech United speelt in de zogeheten ‘Middle Size League’, de belangrijkste competitie in het robotvoetbal met het snelste en spectaculairste spel.

De tafelhoge robots spelen vijf tegen vijf met een echte voetbal, in twee helften van een kwartier, op een veld van achttien bij twaalf meter. Ze zijn van tevoren geprogrammeerd - zodra het fluitsignaal heeft geklonken, voetballen ze compleet zelfstandig en zijn de mensen slechts toeschouwer.

Ook voor dit toernooi heeft Tech United weer allerlei nieuwe technische snufjes ontwikkeld. “De robots kunnen nu beter inspelen op tegenstanders, ze zijn slimmer in de verdediging en beter in het onderscheppen”, vertelt teamcaptain Lotte de Koning. Ook neemt het team een nieuwe, supersnelle achtwielige voetbalrobot mee. De huidige robots hebben drie of, in het geval van de keeper, vier wielen. Deze nieuwe robot zal in Japan nog niet veel in actie komen, maar het is de bedoeling dat volgend jaar het hele team bestaat uit deze achtwielige robots.

De strijd om de wereldtitel gaat zeer waarschijnlijk tussen Tech United en het Chinese team Water, van de technische universiteit van Beijing. In de laatste vier finales stonden de teams tegenover elkaar. Mocht Tech United wederom de finale halen, dan is dat zelfs voor de tiende keer op rij. Bij winst is het hun vierde wereldtitel, na te hebben gewonnen in 2012, 2014 en 2016. De voortekenen lijken gunstig: in april wonnen ze al de Portuguese Robotics Open.

AMIGO

Niet alleen de voetbalrobots maken goede kansen op een wereldtitel; ook zorgrobot AMIGO behoort in zijn categorie, de @Home-league, tot de kanshebbers. In de @Home-competitie nemen de robots het tegen elkaar op in het zelfstandig uitvoeren van huishoudelijke taken, zoals het opnemen van verbale bestellingen voor drankjes en deze vervolgens op de juiste plaats serveren. Het doel is om betaalbare en betrouwbare robots te ontwikkelen die zelfstandig mensen thuis kunnen helpen zodat ze bijvoorbeeld langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen.

Ook AMIGO is flink verbeterd. “De objectherkenning is sterk vooruit gegaan, van een foutpercentage van circa vijftig procent naar vijf procent”, laat teamcaptain Matthijs van der Burgh weten. “Ook kan AMIGO nu uit zijn camerabeelden de skelethouding van mensen herkennen en dus zien of iemand zwaait of wijst. Dat helpt bij het uitvoeren van opdrachten.” Het @Home-team nam in mei deel aan de German Open en kwam daar uit op de tweede plaats.

Toyota-robot

De TU/e neemt dit jaar ook deel aan een nieuwe competitie, de Domestic Standard Platform League. De uitdagingen zijn hier soortgelijk aan de @Home-League, alleen werkt elk team hier met dezelfde robot: de Toyota HSR. De TU/e heeft als enige in Europa deze nog niet commercieel verkrijgbare robot ter beschikking gekregen van Toyota.

De resultaten op het toernooi in Nagoya zijn te volgen op www.techunited.nl, onder meer via een livestream van alle wedstrijden.

Bron: Persteam TU/e

Deel dit artikel via je socials